Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Levén, sektionschef hos gränspolisen Syd, menar att polisen nu prioriterar kontroller vid gränsen. Dock förväntas inte trafikflödet påverkas av situationen. Hör mer i videon. Foto: Oliver Kertes/SVT

Så jobbar polisen i Malmö med skärpta gränskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av det försämrade säkerhetsläget och en ökad hotbild mot Sverige beslutade regeringen att skärpa de inre gränskontrollerna. För gränspolisen Syd innebär detta utökade befogenheter.

Det var i tisdags som den nya lagen trädde i kraft där polisen nu ges större möjlighet att kontrollera människor som passerar gränserna.

– Det vi gör nu är att förstärka det ytterligare och prioritera mer våra kontroller, säger Tomas Levén, sektionschef på gränspolisen Syd.

Trots det nya läget är Tomas Levén övertygad om att pendlarens vardag inte kommer att påverkas i alltför stor omfattning.

– Man kanske kommer se polisen på fler ställen, men det blir inte mer intensivt, säger han.

Danska kontroller underlättar

Tidigare under fredagen meddelade även Danmarks justitiedepartement att gränskontrollerna i landet skärps till följd av den ökade hotbilden. Därför kommer nu slumpmässiga kontroller att genomföras på resenärer som vill ta sig in från Sverige.

Kommer Danmarks skärpta gränskontroller att underlätta ert arbete i Sverige?

– Ja, det bör det göra. De som kommer landvägen upptäcks redan mellan Tyskland och Danmark till exempel.

Hör mer i klippet ovan om hur den skånska gränspolisens arbete påverkas av den nya lagstiftningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.