Danmarks statsmininster Mette Frederiksen presenterade nya restriktioner under en presskonferens på måndagen. Foto: SVT

Stora delar av Danmark stänger över jul och nyår

Uppdaterad
Publicerad

Danmark stänger ner alla restauranger, biografer och teatrar i 38 kommuner över jul och nyår. Dessutom ska alla elever från årskurs fem och uppåt ha hemundervisning. Stängningen gäller från och med onsdag, meddelar den danska regeringen.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen presenterade på måndagen nya coronarestriktioner. Köpenhamn, Århus och Odense tilllhör de kommuner som berörs.

På en presskonferens sa Frederiksen att Danmark måste få kontroll över smittan.

Coronapandemin

Hemundervisning från femte klass

Påbuden gäller hela december och nyårsveckan ut till och med den 3 januari. Bland annat ska alla elever från femte klass och uppåt ha hemundervisning. Det gäller även gymnasiet och högre studier. Förskolebarn och elever i årskurs ett till fyra blir kvar i skolan.

Kulturinstitutioner, som teatrar och biografer, ska hållas stängda liksom restauranger och träningslokaler.

Gäller även under julfirandet

De hårdare restriktionerna gäller från och med onsdag den 9 december.

Regeln om att max tio personer får träffas förlängs, och statsminister Mette Frederiksson menar att den rekommendationen även ska gälla för det danska julfirandet.

Se hela presskonferensen med statsminister Mette Frederiksen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet