Självtest för covid-19 infektion. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Fortsatt ökning av covidpatienter på skånska sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen vårdas totalt 243 personer med covid-19 på vårdavdelningar i Skåne. Ytterligare 33 patienter får intensivvård. Det är en ökning med åtta patienter det senaste dygnet.

– Vi har kapacitet för att vårda fler patienter och ser att vårdtiden inom intensivvården i Sverige minskar vilket är glädjande för våra patienter, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

På måndagen har hittills 32 153 personer med konstaterad covid-19 rapporterats in till Region Skåne sedan pandemins början.

Coronavirus i Skåne

Ökning av dödsfall

Sammanlagt har 469 personer med covid-19 avlidit i Skåne på måndagen. Det är en ökning med 24 dödsfall sedan den 2 december. Region Skåne uppdaterar antalet avlidna med covid-19 endast måndagar och onsdagar.

Statistiken dras med en viss eftersläpning som regionen korrigerar efter hand vilket gör att vissa siffror verkar ologiska i förhållande till tidigare lägesbild. Till exempel har lördagens höga siffra på 2 522 inrapporterade covidfall reviderats ner till 2 226 på måndagen.

Fortsatt högt vårdtryck

Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö är de sjukhus som just nu vårdar flest patienter med covid-19. Det totala antalet covidpatienter på skånska sjukhus är det högsta sedan pandemin startade.

Varje dag håller regionen möten för att bedöma hur många nya vårdplatser som behöver öppnas kommande dygn och vecka. Utifrån en plan fattas beslut om vilka verksamheter som ska ställa om till covidvård alternativt öppna icke-covid-vårdplatser.

– Belastningen förväntas vara hög även den närmaste veckan. Då personal med specialistkunskap är begränsad påverkar detta den planerade vården och vissa ingrepp kommer att skjutas upp även denna vecka, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet