Dansk Folkeparti gör ett katastrofval

Uppdaterad
Publicerad

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti ser ut att göra ett katastrofval. Stödet har mer än halverats och partiet tappar tre av de fyra platser man haft i EU-parlamentet, enligt vallokalsundersökningar.

Dansk folkeparti (DF), som ibland beskrivs som ett systerparti till Sverigedemokraterna, landar på ett stöd på 13 procent, enligt Danmarks radios vallokalsundersökning. Vid det senaste EU-valet blev de största parti med nära 27 procent av rösterna och fyra mandat.

Vidare ser Folkebevægelsen mod EU, en tvärpolitisk rörelse som arbetar för att Danmark ska lämna EU, ut att få lämna parlamentet helt.

Framgångar för vänstern

Det danska EU-valets segrare blir enligt vallokalsundersökningarna Socialdemokratiet, som kan säkra 4 av landets 13 ledamöter i EU-parlamentet. Mittenliberala Venstre ser ut att plocka ytterligare ett mandat jämfört med förra valet och landa på tre platser. Och vänsterorienterade Enhedslistan, som ställde upp i EU-valet för första gången, kommer av allt att döma in i parlamentet med ett mandat.

Framgångar noteras även för vänsterorienterade Socialistisk folkeparti och socialliberala Radikale venstre som båda fördubblar sin närvaro i Bryssel – från en ledamot vardera till två om undersökningarna stämmer.

Historiskt många röstar

Danskarnas intresse för valet till EU-parlamentet ser ut att vara mycket högt. En timme innan vallokalerna skulle stänga låg valdeltagandet på 63,2 procent, enligt nyhetsbyrån Ritzaus vallokalsundersökning. Det är det högsta på minst 20 år, vid det förra EU-valet 2014 var valdeltagandet 56,3 procent.

-Jag är djupt imponerad och faktiskt också överraskad över de här uppgifterna. Det är imponerande att se att danskarna har lagt så mycket tid och uppmärksamhet på EU-valet, säger Kasper Møller Hansen, statsvetare vid Köpenhamns universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet