Foto: TT

Dansk minister skyller tågförseningar på tåg från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Danska regeringen granskar nu Kystbanen, tågvägen mellan Köpenhamn och Helsingör efter en vår av ovanligt mycket förseningar. I en kommentar från danska transportministern, Ola Birk Olesen, till Helsingör Dagblad läggs skulden bland annat på tågen från Sverige.

Det är i en artikel från Helsingör Dagblad som kritiken framkommer. Danska myndigheten för transport, byggnad och bostad ska tillsammans med regionala makthavare i Danmark analysera hur punktligheten längs Kystbanen kan förbättras.

Åtgärder ska göras på den danska sidan, framförallt från DSB och Banedanmark.

Tågproblem i Skåne

Danmarks transportminister och myndighetschef Ole Birk Olesen vill dock framhålla att oavsett resultatet av analysen så är kopplingen med Öresundstrafiken och Sverige ett problem.

– Konsekvensen är att förseningar på den svenska sidan fortplantar sig längs med Kystbanen, säger ministern till tidningen.

Danska regeringen har redan i december beslutat att separera Öresundstågen från Kystbanen, vilket ministern hoppas ska förbättra punktligheten för övriga tåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågproblem i Skåne

Mer i ämnet