Efter dödsolyckan på Stora Bältbron stoppar danska myndigheter godstågen av typen som orsakade olyckan. Foto: Mikael Nilsson

Efter broolyckan – svenska tågvagnar stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid skärpte danska trafikstyrelsen reglerna för godståg av den typ som användes i dödsolyckan på Stora Bältbron. Skärpningen innebär att många transporter nu står stilla i Sverige.

Svenska transportföretag som kör gods till och genom Danmark blev tagna på sängen under tisdagsförmiddagen. Danska TBST (Trafik-, Bolig- og Byggestyrelsen) sjösatte en omedelbar skärpning av reglerna för lastning av godståg av den typen som användes vid dödsolyckan på Stora Bältbron under förra veckan.

Grovt förenklat gäller det danska förbudet semitrailers, eller lastbilssläp, som lastas på godsvagnar. Beslutet kommer då tester visat att låsmekanismerna kan ha stora brister.

Stoppar transporter

För en del svenska företag innebär det gods som skulle skickats genom Danmark får stå kvar på terminalerna tills vidare.

– I allra högsta grad påverkas vi eftersom 50 procent av våra transporter genom Danmark är av den här typen. Vi lastar inga nya tåg och inga tåg får avgå, säger Björn Nettervik, säkerhetsansvarig på Hector Rail.

Han berättar att man under dagen arbetat skyndsamt med att bevisa att de nödvändiga kontrollerna görs. Nu har företaget skickat dokumenten till Danmark och bollen ligger hos TBST.

Står still eller hittar andra vägar

Även på Mertz Kombiterminal står tågen stilla och man arbetar för att möta de danska säkerhetskraven.

– Visst är det bra att åtgärder tas för säkerheten, men det gick väldigt fort. Härifrån går ungefär 60 trailers om dagen via järnväg, som nu inte kan gå den vägen. Då blir det landvägen eller färja istället och det blir en snedvridning för näringslivet, transportbranschen och miljön, säger Thomas Frej, platschef på Mertz Kombiterminal.

– Vi väntar med spänning på morgondagen, vad jag förstått är det krismöten både till höger och vänster om det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.