Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hoppas att vi har en framtid här ute”, säger fiskaren Morten Krogh. Hör honom berätta om den svåra fiskesituationen i Öresund i klippet ovan. Foto: TV 2 Lorry

Slam från Lynetteholmsbygget tvingar fiskare att ge upp: ”Katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Flera danska yrkesfiskare i Öresund tvingas nu ta jobb på land för att överleva. Anledningen är att man inte längre kan fiska lika mycket plattfisk då garnen blir täckta av slam från bygget av halvön Lynetteholm.

– För oss är det en katastrof, jag tror inte vi kommer kunna leva på fiske mer, säger fiskaren Max Christensen till TV 2 Lorry.

Bygget av den konstgjorda halvön Lynetteholm har varit omdiskuterat. Nu larmar fiskare i Öresund om att fångsterna av plattfisk minskat drastiskt.

– Vid den här tiden på året brukar jag ha fem gånger så många rödspättor, nu kan jag inte ens fylla en korg, säger fiskaren Morten Krogh.

Lynetteholm

Oroliga för att inte kunna fortsätta jobba

Morten Krogh säger att han aldrig varit med om att han fått så lite fisk som i år.

– Under mina tolv år som jag har fiskat här ute har jag aldrig varit med om att vi fått så lite fisk. Det är sedan de börjat med byggandet i Köpenhamn som man kan se konsekvenserna, säger han.

Han är orolig för att inte kunna sitt arbete. Fler och fler fiskare tvingas nu ta ett annat jobb på land.

– Jag kommer mista nästan femtio procent av min inkomst från det senaste året eftersom mängden rödspättor jag fångat har gått ner med omkring 60-70 procent, säger Max Christensen, som också är fiskare i Öresund.

”Kan ta lång tid innan det är väck”

Jens Peder Jeppesen, chef på Öresundsakvariet, menar att en av anledningarna till att det blir så mycket slam är att det är kraftiga strömningar i vattnet. Han varnar också för att problemen kan bli långvariga.

– Det kan ta lång tid innan slammet är borta, eftersom det är bräckt vattenflöde i Öresund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lynetteholm

Mer i ämnet