Danska narkomaner får ambulansfix

Uppdaterad
Publicerad

KÖPENHAMN | För tre veckor sedan fick Danmark sin första så kallade fixeambulans, dit tunga narkomaner kan komma för att ta sina droger i en steril miljö. Fixeambulansen kör runt på Vesterbro några dagar i veckan och ryktet har börjat sprida sig bland missbrukarna om möjligheten.

Stefan är en av de flera hundra missbrukare som varje dag rör sig på Vesterbro i Köpenhamn, mest på gatorna närmast Hovedbanen. Den så kallade fixeambulansen ger honom en ny trygghet.

– Jag känner mig dum och liten när jag sitter i en trappuppgång, om det kommer en förälder med sitt barn eller om jag sitter på en lekplats och ska ta mina droger. Men jag är hemlös och har ingen annanstans att ta vägen. Jag tycker det värsta är när barn ser oss missbrukare. Nu när bilen finns kan jag injicera utan stress och det minskar också risken för överdos, berättar Stefan.

I Sverige skulle det kallas medhjälp till narkotikabrott. Men på andra sidan sundet är inte eget bruk av knark kriminellt.

Danmark har nu fått sin första så kallade fixeambulans, där narkomaner kan ta sina droger i ordnade former.

300 missbrukare dör av överdos i Danmark varje år – en av Europas högsta siffror.

Dödligheten kan minska med mellan 30 och 70 procent genom fixerum, visar forskningen. Ute i Europas storstäder finns över 90 liknande ställen för tunga narkomaner.

– Fixerum och fixebilar räddar liv och ger narkomanerna en bättre hälsa. Det handlar inte om att ge upp, det handlar om att bemöta dem med respekt och få igång en dialog, så att de i bästa fall också kan bli mottagliga för någon behandling, förklarar initiativtagaren Michael Lodberg Olsen från Foreningen Fixerum.

Varje vecka hittas mängder av kanyler på skolgårdar, dagis och innergårdar på Vesterbro. När narkomanerna nu kan ta sina droger i bilen, försvinner en del av det här problemet.

Foreningen Fixerum har länge försökt lösa problemet med det öppna missbruket på gatorna på Vesterbro. Tidigare i år hade de ordnat ett fixerum i ett hus, men grannarna där satte stopp innan rummet hann öppna.

– Så fick vi den här gamla ambulansen av en känd skådespelare/komiker som också bor på Vesterbro, Frank Hvam. Vi får lite pengar från privatpersoner och fonder, så att vi kan starta ett par dagar i veckan. Nu har Falck bestämt sig för att donera bil nummer två, det är vi glada för, fortsätter Michael Lodberg Olsen.

– Och en stor fördel med bilar är att vi kan köra härifrån om någon granne eller polisen skulle tycka att vi står på fel plats, tillägger han.

Maria Bonde är en av de frivilliga sjuksköterskorna som åker med i bilen, hon ger rena sprutor och har motgift om någon skulle råka överdosera.

– Nu har vi kört runt tio eftermiddagar och kvällar. Varje gång kommer runt 8-12 missbrukare, flera har börjat komma tillbaka. De uppskattar att få sitta i fred och slippa oroa sig för att någon ska ta deras grejer, förklarar hon.

Olaglig omoralisk verksamhet, menar förra danska regeringen. Venstre, Konservative och Dansk Folkeparti är emot fixerummen.

Absolut lagligt, menar professorn i straffrätt Vagn Greve:

– Det är dåliga jurister som hävdar att fixerum är olagliga. Det finns inget förbud alls mot att rädda människor från död och sjukdom, menar Vagn Greve.

Den nya röda danska regeringen är positiv till idén med fixerum.

– Det här är ett prioriterat område för oss. Vi kommer att se till så att det inte råder några som helst oklarheter juridiskt kring fixerum, eller sundhetsrum, som jag kallar dem. Vi måste se till att hålla de tunga narkomanerna vid liv, för att överhuvudtaget kunna få dem i behandling, säger Sophie Haestorp Andersen, socialdemokraternas sundhetsordförande i folketinget.

Hon hör till de många som menar att fixerum inte lockar fler till att bli narkomaner, lika lite som psykakuter gör fler människor till psykiskt sjuka.

Narkomanen Stefan påpekar också att politikerna genom fixerummen kan spara stora pengar:

– Följdsjukdomar som hiv och hepatit kostar mycket att behandla. Jag hoppas verkligen på fler fixebilar, så att gatorna blir renare och kriminaliteten blir mindre, säger han.

Så ser lagen ut

Den stora skillnaden mellan Danmark och Sverige i det här fallet är att också eget bruk av narkotika är kriminaliserat i Sverige – det är det inte i Danmark. Det betyder att det kan bli straffbart att ställa ett rum till rådighet för någon som där kan begå brott – alltså medhjälp till narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.