Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För pendlaren Charlotte Friberg skulle det bli en ohållbar situation om det danska förslaget skulle gå igenom. Foto: Julia Ericsson

Danska förslaget: Karantän för utländsk arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor i karantän när man kommer till Danmark för att arbeta. Det föreslår nu flera danska partier. Skulle det gå igenom drabbar det både skåningar och det skånska näringslivet.

Sydsvenskan rapporterade under fredagen om att det nu pågår förhandlingar mellan den danska regeringen och partierna i Folketinget. Det är Socialistisk folkeparti, Enhedslistan och Dansk Folkeparti som har fört fram kravet på karantän i två veckor, för folk som jobbar i Danmark men bor utomlands.

– Om det blir ett fullständigt stopp, att alla utifrån sätts i karantän, även de som har kritiska funktioner, så ser jag inte hur min arbetssituation är hållbar, säger Charlotte Friborg som bor i Malmö och jobbar som röntgensjuksköterska i Hilleröd i Danmark, till SVT Nyheter.

”Politiskt utspel”

Bent Bøgsted, DF:s arbetsmarknadspolitiska talesperson säger i en intervju med den danska tidningen Dit Overblick:

– När danskar varit utomlands måste de sitta i karantän. Varför skulle en utländsk anställd som varit hemma hos familjen i Polen eller Rumänien slippa det?

Niels Paarup-Petersen (C) är skånsk riksdagsledamot och engagerad i Öresundsregionen. Han har försökt lyfta frågan med Sveriges regering och tycker att de borde lyfta frågan med den danska regeringen.

– Skåne och Själland är en integrerad region. Om man gång på gång sätter hinder för den här typen av integration, innebär det att vår region blir mindre attraktiv och man förstör mycket av den gemensamma utvecklingen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet