Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krig, diplomatisk byråkrati och resvägarna – i klippet förklarar SVT:s reporter vad som gör det svårt att utvisa till Syrien. Foto: SVT/Janerik Henriksson/TT

Därför är det svårt att utvisa till Syrien

Publicerad

Hundratals kriminella som dömts till utvisning är kvar i Sverige. Flest som inte gått att utvisa är syriska medborgare – här är orsakerna till att det är så svårt att utvisa till Syrien.

Syrien är ett av gränspolisens så kallade ”problemländer”. Kriminella som dömts till utvisning dit är ofta svåra att utvisa och blir kvar i Sverige.

Att det är svårt att utvisa till Syrien har flera orsaker där de flesta går att koppla till kriget som pågått i landet sedan 2011.

Utvisning på grund av brott

Militärtjänstgöringen

Män som är mellan 18 och 42 år riskerar att tvingas göra militärtjänstgöring om de återvänder. Den syriska militären har under kriget gjort sig skyldiga till flera krigsförbrytelse, enligt FN.

Detta är något de flesta som dömts till utvisning till Syrien åberopar som skäl för att de inte ska utvisas.

Byråkratin

Sverige behöver bland annat få ett godkännande att Syrien tar emot personerna och få fram de korrekta id-handlingarna för att en utvisning ska kunna bli av.

Den processen kan ofta ta lång tid.

Utvisade som vägrar

Slutligen är gränspolisen beroende av att den som dömts till utvisning samarbetar.

Gränspolisen kan fysiskt tvinga ombord en person på ett plan, men då kan flygbolagen vägra att personen får komma ombord om de bedömer att det blir en säkerhetsrisk.

I videon får du veta mer om svårigheterna.

SÅ GJORDE VI GRANSKNINGEN

  • Gränspolisen hade i september 2023 över 780 öppna ärenden av personer som utvisats på grund av brott, men av olika skäl fortfarande är kvar i landet. Flest ärenden rörde personer med syriskt medborgarskap, 95 stycken, och därför har vi valt att fokusera på dem.
  • SVT Nyheter Skåne har granskat samtliga personer som dömts till utvisning till Syrien de senaste sex åren och enligt domen ska ha lämnat Sverige efter avtjänat fängelsestraff.
  • Det rör sig om totalt 130 personer. Av dem avtjänar 53 stycken i september fortfarande fängelsestraffet. 73 hade i september släppts från sina fängelsestraff.
  • Vi har granskat hur många av de som avtjänat sina fängelsestraff som har lämnat landet respektive är kvar. Vi har också granskat hur många av dem som begått nya brott, fått uppehållstillstånd eller sitter i förvar.
  • SVT kan avslöja att tre av fyra, 52 av 73, är kvar i landet.
  • 41 procent av dem har någon gång efter fängelsestraffet fått nya tillfälliga uppehållstillstånd.
  • Av de utvisningsdömda som vi granskat har 18 fortsatt begå brott i Sverige efter att de fått sin utvisningsdom.
  • Flera har suttit eller sitter i förvar i väntan på att utvisning ska ske. Några har gått under jord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisning på grund av brott

Mer i ämnet