SVT har varit i kontakt med 27 privata företag som gör neuropsykatriska utredningar – ingen använder Adhd-klinikens ifrågasatta testmetod. Foto: SVT Design

SVT:s kartläggning: Inga andra kliniker använder den ifrågasatta metoden

Publicerad

Adhd-kliniken använder rutinmässigt narkotikaklassade läkemedel på patienter under utredning. Det är en kontroversiell metod som de är ensamma om, enligt SVT Nyheter Skånes kartläggning.

Patienterna som kommer till Adhd-kliniken får göra QB-test, en sorts uppmärksamhetstest – först utan medicin och sedan med en dos av den narkotikaklassade adhd-medicinen Ritalin i kroppen.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med 27 andra privata företag som gör neuropsykiatriska utredningar. Inget av företagen medicinerar patienter under utredning. 

SVT granskar Adhd-kliniken

14 av företagen tar aktivt avstånd från metoden i sina svar. 

”Tillförde inget” 

Bara ett av 27 företag uppger att man gjort tester med Ritalin i ett fåtal utredningar för fem-sex år sedan. 

– Det är knappast en validerad metod och tillförde ingenting i utredningarna, säger Anders Nilsson, vd och verksamhetschef på Alva barnklinik som prövat medicinering under testning. 

Rekommenderar inte medicinering 

Det finns i dagsläget inget som förbjuder kliniker att använda testet tillsammans med medicinering under utredning. Visserligen är testet inte godkänt för det, men sjukvården har stor frihet, enligt bolaget bakom testet. 

– Företaget rekommenderar att produkten ska användas som den är godkänd. Det står också i avtalet med de vårdföretag som har köpt det, säger Carl Reuterskiöld, vd för Qbtech AB. 

”Direkt ser hur patienten reagerar” 

Adhd-kliniken avböjer att medverka i en intervju men skriver i mejl att klinikens läkare har mycket lång klinisk erfarenhet av att diagnosticera och behandla adhd samt har arbetat med QB-test i många år och aldrig fått någon återkoppling om att det skulle ske på ett felaktigt sätt. 

Kliniken svarar inte på frågan varför man använder läkemedel under utredning men skriver att det har ”den goda bieffekten att vi direkt ser hur patienten reagerar på medicinering”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av granskningen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Qbtech

Det här visar SVT Nyheter Skånes undersökning

SVT Nyheter Skåne kontaktade 39 företag som deltog i en stor regionupphandling 2021 för utredning av neuropsykiatriska diagnoser hos vuxna.

27 av 39 företag svarade.

Inget företag använder medicinering under utredning i dagsläget, ett har gjort det tidigare.

14 företag tar aktivt avstånd för metoden i sina svar.

Här är några av svaren:

”Vi använder inte centralstimulerande under testning. Testningen ska ju avspegla patientens kognitiva förmåga utan hjälp av medicin”.

”Om man tänker sig att läkemedel för adhd ger god effekt gällande uppmärksamhet för alla med adhd (vilket det inte gör) och bara för patienter med adhd skulle man kunna genomföra en testning utan medicinering och en med”.

”Det vetenskapliga stödet för denna metod är svag”.

”Kan ge felaktigt resultat”.

”Troligen inte lagligt”.

”De (patienterna red anm) är ju under utredning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Adhd-kliniken

Mer i ämnet