Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Projektledaren Michael Sjöland förklara varför vägen byggs om. Foto: SVT

Därför byggs E22 om genom Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I över 20 år har E22 rustats upp. Just nu byggs en ny motorvägsdel norr om Tollarp.
– Det blir snabbare kommunikationer som binder nordöstra Skåne med den sydvästra delen, säger Michael Sjöland, projektledare på Trafikverket.

Ombyggnaden av E22 är en miljardinvestering. Bara den 15 kilometer långa sträckan förbi Tollarp väntas kosta 780 miljoner kronor.

Redan på 90-talet började beslutsprocessen för hur och när vägen skulle byggas om. Sedan dess har sträckan förändrats bland annat i Hurva, Rolsberga och senast i Linderöd. I Tollarp står den nya vägen klar i maj 2021. 

Den nya vägen är 15 kilometer lång. Foto: SVT

– Vi bygger om för att göra trafiken säkrare. Det blir då färre olyckor för alla som trafikerar vägen, säger Michael Sjöland, projektledare på Trafikverket. Den här nuvarande vägen är en olycksdrabbad vägsträcka, så det hoppas vi förändras i och med ombyggnaden.

Farligt gods leds om

Den nya vägen kommer gå fortare att köra eftersom trafikanterna slipper sänka hastigheten när de kör förbi samhället.

– Man tjänar fem, sex minuter på nya sträckan och får dessutom en smidig vägsträcka, säger Michael Sjöland.

Lastbilar som transporterar farligt gods kan bli livsfarliga om det sker en trafikolycka. Det är något man vill undvika i boendemiljöer där barn och ungdomar är nära.

– Vi har mycket transporter och farligt gods på alla Europavägar. Händer det en trafikolycka och en lastbil välter får det ödesdigra konsekvenser om vi har boende nära, säger Michael Sjöland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer