Göran Eklund Foto: Johan Dernelius/Per Lärka/SVT

Därför publicerar journalister vittnesuppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gått ut och kritiserat medias bevakning, när det gäller att publicera intervjuer med vittnen och vittnens bilder. Göran Eklund, redaktionschef på SVT Nyheter Skåne och Magnus Ringman, chefredaktör på Kvällsposten, berättar nu varför de publicerar vittnesuppgifter.

Efter mordet på 31-åriga Karolin Hakim i Ribersborg i Malmö den 26 augusti i år, gick polisen ut och berättade att deras arbete försvåras när media rapporterar om händelserna.

– Media riskerar att grusa vittnesmålen. Det är ett stort problem, sa Stefan Sinteus, polismästare i Malmö, till SVT Nyheter Skåne.

Mordet på Karolin Hakim

Ett uppdrag att rapportera

Efter polisens kritik, kommenterar nu Kvällsposten och SVT Nyheter Skåne, varför de publicerar vittnesuppgifter samt foton och filmer som vittnen har tagit under stora pågående händelser.

– I Sverige har vi fria och oberoende medier som rapporterar under eget ansvar. Det är en viktig princip att vi kan arbeta fritt och ge all relevant information till allmänheten. Vi har också ett uppdrag att granska polisens arbete, säger Göran Eklund, redaktionschef på SVT Nyheter Skåne.

Har olika roller

Detta håller även Magnus Ringman, som är chefredaktör på Kvällsposten, med om.

– Polisen och media har olika roller. Jag har förståelse för hans synpunkter men jag ser inte att media kan agera på något annat sätt, säger Magnus Ringman.

Kan du hålla med om kritiken?

Mordet på Karolin Hakim är den största nyheten på länge i Malmö. Vi måste rapportera så att rykten inte blir sanna, så att människor får den sanna bilden. Polisen har en uppgift att ta reda på vem som är mördare. Vår uppgift är att berätta om det som har hänt, säger Magnus Ringman, till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet