När mannen skulle riva el-ledningarna var strömmen på. Foto: TT

Därför rusar elpriset i södra Sverige

Publicerad

Just nu skenar elpriset i södra Sverige. Orsaken är, märkligt nog, bland annat de ovanligt låga elpriserna tidigare under året.

Trots välfyllda vattenmagasin i norr, har elpriset i södra Sverige rusat de senaste dagarna. På torsdagen var spotpriset på elbörsen Nordpool drygt 84 öre per kilowattimme i Stockholm och Malmö (prisområde 3 och 4) medan elen bara kostade drygt 12 öre per kilowattimme i Luleå och Sundsvall (prisområde 1 och 2).

Uppe i två kronor

Som mest var priset uppe i två kronor i prisområde 3 och 4 tidigare i veckan.

Sverige är uppdelat i fyra elprisområden. Foto: SVT Design

– Vi hade en väldigt varm vinter med mycket vind och mycket vatten, vilket har gjort att elproducenterna inte tyckt att det har varit lönsamt att producera el under sommaren, säger Niclas Damsgaard, chefstrateg på Svenska Kraftnät.

Det är framförallt kärnkraften som minskat sin produktion, både på grund av det årliga underhållsarbetet under sommaren och på grund av att de låga priserna gjort det olönsamt att producera el.

Svårt att överföra

Men kärnkraftselen är också nödvändig för stabiliteten i näten, vilken har bidragit till att elen har varit svår att överföra från norr till söder. Bara en liten del når södra Sverige där behovet är störst.

 – En av de åtgärder vi har gjort för att kunna garantera stabiliteten i näten och därmed kunna ha överföringen, är att vi upphandlat Ringhals 1 som kommer in den 1 juli, säger Niclas Damsgaard.

Ringhals1 skulle enligt planen inte tas i drift igen förrän efter sommaren. Avtalet med Ringhals ägare, Vattenfall, kostar Svenska Kraftnät cirka 300 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.