Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har Ryssland, gasbörs och tomma lager med biogaspriserna att göra? SVT:s reporter Johanna Holstein reder ut. Foto: SVT, Google Earth

Tre frågor om: Därför är det dubbelt så dyrt med biogas i Skåne och Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Biogas är ett förnybart bränsle som kan framställas av matavfall, kobajs eller avloppsslam. Koldioxidutsläppet är lågt och vanligtvis är biogaspriset fördelaktigt jämfört med bensin och diesel – därför har många privatpersoner, kommuner och regioner valt biogas. Men det senaste året har priserna skjutit kraftigt i höjden, speciellt på vissa håll.

71,99 kronor kilot – det är en toppnotering som nåddes i Göteborg i augusti under förra året. Vilket motsvarar ett bensinliterpris på över 55 kronor.

Samtidigt kunde priset vara ungefär det halva inåt landet mot Jönköping. Många biogastankare är frustrerade över de stora prisskillnaderna – men varför ser det egentligen ut så?

I klippet ovan förklarar SVT:s reporter hur allt hänger ihop och var i landet du kan hitta den allra billigaste biogasen. Observera att priserna på biogas ändras från dag till dag i många fall – därför kan priserna vi nämner i klippet ha förändrats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.