Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Davidsson valde biogasbil för att det var ett bra alternativ ur både miljöaspekt och ur ett ekonomiskt perspektiv. Men nu är det orimligt dyrt att tanka, säger hon. Hör mer i klippet. Foto: Johanna Holstein/SVT

Extrema prisskillnader på biogas – skåningar hårt drabbade

Publicerad

Biogaspriserna ändras från dag till dag och varierar stort i landet. I Jönköpingstrakten kan du just nu få ett kilo biogas för runt 25 kronor, i Lund ligger priset runt 37 kronor och i Landvetter kostar ett kilo 46 kronor.

– Vanligtvis tycker jag att man ska betala vad det kostar att framställa men nu är det inte rimligt längre, säger Åsa Davidsson som tankar i Lund.

Yvonne Hagberg skaffade biogasbil eftersom det är ett miljövänligt alternativ.

– När jag köpte den så tankade jag för 18 kronor kilot, nu ligger priset på 37 kronor. Vi är ju miljövänliga men vi straffas hårt, säger hon.

Tidigare var det ekonomiskt fördelaktigt att tanka med biogas, så är det inte längre. Ett kilopris på 37 kronor motsvarar ett bensinliterpris på över 28 kronor.

I klippet får du träffa några som tankar biogas på en station i Lund och som reagerar på prisökningarna och skillnaderna i landet.

Tankkarta avslöjar prisskillnader

En facebookgrupp för engagerade biogasbilsägare har tillsammans sammanställt en karta med kostnader för biogas runt om i Sverige.

– Priserna varierar otroligt mycket och det beror helt på vem som är leverantör. I Skåne och Göteborg drabbas man hårt för där är stora aktörer som köpt upp mackarna och som agerar på den globala marknaden för gas. Tidigare var det billigare att tanka i Skåne men nu är de små lokala leverantörerna billigast, säger Jenny Rydhammer som är administratör i gruppen.

Varför är prisskillnaderna så stora? I klippet nedan förklarar SVT:s reporter Johanna Holstein:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har Ryssland, gasbörs och tomma lager med biogaspriserna att göra? SVT:s reporter Johanna Holstein reder ut. Foto: SVT, Google Earth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.