Martin Jönsson, insatsledare vid polisen i Malmö var på plats under lördagens demonstration. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Polisen: Därför upplöste vi inte demonstrationen

Publicerad

Polisen var konstant närvarande under lördagens propalestinska demonstration i Malmö. Demonstrationståget avslutades på Gustav Adolfs torg och polisen valde att inte upplösa demonstrationen.

Under lördagen samlades över hundra personer på Möllevångstorget för att delta i en propalestinsk manifestation. Senare fortsatte demonstrationståget till Gustav Adolfs torg.

– Det jag kan säga är att när de anländer till Gustav Adolfs torg har de för avsikt att upplösa själva och då finns det ingen anledning för oss att agera på annat sätt. Vi har pandemilagen och ska agera efter den såklart, men vi gjorde den bedömningen eftersom det gick lugnt till väga, säger Martin Jönsson, insatsledare för Malmöpolisen.

”En dialog fördes”

Polisen var i dialog med deltagarna redan när de befann sig på Möllevångstorget.

– Vi tog inget beslut om att upplösa demonstrationen i första hand, utan vi har utgått utifrån pandemilagen och då förs en dialog först. Vi har varit i dialog och varit kommunikativa. Om de hade fortsatt demonstrationen hade vi upplöst.

Två anmälningar

Varje sammankomst bedöms på olika sätt och polisen måste agera efter att upplösa allmänna sammankomster utan tillstånd. Polisen har upprättat två anmälningar gällande brott mot ordningslagen efter lördagens demonstration.

– Det blir så när man anordnar en sammankomst utan tillstånd då det bryter mot ordningslagen. Vi kan använda både pandemilagen och luta oss mot brottsbalken i detta tillfället. Vi får titta på filmer från dagen och se om det fanns personer som var mer drivande och om det fanns en arrangör.

Även Länsstyrelsen var på plats under demonstrationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer