Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Propalestinska demonstranter tågade genom Malmö på lördagen. Vid 15.15-tiden upplöstes demonstrationen i Malmö. Foto: Victor Pandurescu/SVTVisa alla (8)
Visa alla (8)

Ett hundratal demonstranter tågade genom Malmö

Uppdaterad
Publicerad

På lördagseftermiddagen pågick en propalestinsk manifestation på Möllevångstorget i Malmö. Ett hundratal demonstranter hade samlats. Därefter tågade demonstranterna vidare till Gustav Adolfs torg. Enligt SVT:s reporter gick det lugnt till och polis var på plats.

Tidigare på lördagsförmiddagen hölls en annan mindre manifestation i Malmö som även den gick lugnt till väga.

I sociala medier har det annonserats om fler demonstrationer och manifestationer på lördagen i centrala Malmö.

– Vi har tagit höjd för att det kan bli politiska demonstrationer i helgen. Vi kommer att vara på plats för att se till att allt går lugnt till. Mer än så kan jag inte säga i nuläget, säger Patric Fors till SVT.

Tågade genom Malmö

Vid 13.30-tiden startade en ny manifestation på Möllevångstorget i Malmö. Enligt polisen var det ett hundratal demonstranter på plats. De som samlats höll en tyst minut.

Enligt SVT:s reporter på plats gick manifestationen lugnt till väga och polisen avvaktade med att upplösa folksamlingen.

Enligt polisen var demonstrationen ej tillståndsgiven och polispatrullerna försökte föra dialog med personerna på plats.

– Vi har ju en pandemilag att rätta oss efter och vi jobbar efter metoden att vi ska kommunicera det budskapet att det är ju åtta man som gäller, säger Martin Jönsson, Malmöpolisens insatsledare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör polisens insatsledare om demonstrationen på Möllevångstorget. Foto: SVT

Vid 14.30-tiden började demonstranterna tåga mot Gustav Adolfs torg. En knapp timma senare upplöstes manifestationen i Malmö.

I veckan har propalestinska demonstrationer hållits både i Malmö, Stockholm och Göteborg men även i mindre städer runt om i landet, där hundratals människor har samlats i protest.

Trots att allt har gått relativt lugnt till, finns en oro hos judiska församlingar för att den pågående konflikten i Mellanöstern ska spilla över till Sverige.

Foto: Victor Pandurescu/SVT

Enligt Malmöpolisen finns det hittills inte någon konkret eller förhöjd hotbild mot judiska eller muslimska församlingar.

– Vi för en dialog med de judiska församlingarna och även med muslimska församlingar. Det är en löpande kontakt, men utifrån konflikten som råder är det självklart att vi har en tätare kontakt än vad vi har annars, säger Freddy Nilsson vid Malmöpolisen till TT.

– Beredskapen är god. Beroende på vad som sker kan vi gå upp i skala och göra resursfördelningar eller omfördelningar, men i nuläget är det inget som har föranlett att vi tagit in extra personal, säger Freddy Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer