• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Den 38-årige huvudmannen i dataintrångshärvan förs in till rättegången i Malmö tingsrätt den 26 september 2017. Foto: TT/Johan Nilsson

Flera döms till fängelse i dataintrångshärvan

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fällande dom och fängelse i sex och ett halvt år för den 39-årige huvudmannen, när Malmö tingsrätt idag meddelade dom i en av Sveriges största dataintrångshärvor. Hans bror och två närmaste medhjälpare döms även de till fängelse.

Rättegången i höstas var en av de största någonsin vid Malmö tingsrätt med totalt 55 förhandlingsdagar och ett förundersökningsmaterial på över 15 000 sidor. Totalt stod 18 personer åtalade.

Enbart stämningsansökan omfattade flera hundra sidor och gällde grova bedrägerier, grova dataintrång, grovt häleri, grovt penningtvättbrott och grov urkundsförfalskning. 

Jättelik dataintrångshärva

Totalt handlar domen om fullbordade bedrägerier på drygt 27 miljoner kronor och bedrägeriförsök för mer än 15 miljoner kronor.

Under 2015 och 2016 skickade ligan ut stora mängder e-post med specialdesignade virus för att ta sig in i mottagarnas datasystem.

Tog kontroll över utbetalningar

Väl inne bluffade de sedan till sig felaktiga utbetalningar, dels via fingerade mejl från betrodda användare, dels genom att själva ta kontroll över olika betalningssystem.

De genomförde även omfattande beställningar i de drabbade mottagarnas namn av datorer, mobiltelefoner och andra varor som sedan såldes vidare. Bubblan sprack när polisen gjorde tillslag i oktober 2016. Den 39-årige huvudmannen har suttit häktad sedan dess.

Flera banker utsatta

För att göra målet hanterligt begränsades åtalet till en mindre del av de dataintrång, eller försök därtill, som uppdagats. Bland de totalt 420 målsägande finns ett 20-tal företag och sex banker men även Kriminalvården, Malmö Stad och Sverigedemokraterna.

Det största enskilda bedrägeriet riktades mot Swedbank, som lurades att betala ut 4,3 miljoner kronor för ett påstått maskinköp. På liknande sätt svindlades Ikano Bank på 3,3 miljoner kronor och Resurs Bank på en miljon.

Tre delar

Målet är uppdelat i tre delar. I den första döms 39-åringen som huvudman för grova bedrägerier som i stor utsträckning skett genom grova dataintrång mot både större och mindre företag, främst inom kredit- och factoring- samt databranschen.

Han döms också för ytterligare grova dataintrång mot företag, myndigheter, Sverigedemokraterna samt advokater. Två personer döms för att i olika omfattning ha hjälpt till med bedrägerierna.

I målets andra del döms 39-åringen, hans bror, en 60-årig man samt ytterligare några personer för ett stort antal bedrägerier som inträffade 2013–2014. Företag lurades då att leverera olika slags varor eller utlovades leveranser som aldrig skedde.

Inköp av grävmaskiner

Den 60-årige mannen döms även i målets tredje del för grova bedrägerier under 2017. Det handlar om inköp av bland annat grävmaskiner till mycket stora värden. Han döms till tre år och sex månaders fängelse.

39-åringens två främsta medhjälpare i den första delen döms till fängelse i tre år respektive två år och tre månader. Huvudmannens bror döms till två år och nio månaders fängelse.

Advokaten kritisk

39-åringens advokat anser att straffet är för hårt.

– Jag tycker att sex och ett halvt år är ett väl långt fängelsestraff. Min klient har gjort vissa medgivanden, men ifråga om dataintrången förnekar han att han är skyldig, liksom vad gäller många av de stora bedrägerierna, säger 39-åringens försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius till SVT Nyheter.

Så vad vore en rimlig strafftid?

– Någonstans runt tre-fyra års fängelse kanske, som vi ser det, säger Hybelius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet