Dataspel bevaras för framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Nu planeras landets första arkiv för datorspel. Tre Malmökillar som själva brinner för spelen vill visa upp och bevara det svenska spelundret för kommande generationer.

Det går allt bättre för de svenska spelutvecklarna. Vinsten för spelbolagen steg med 164 procent förra året, trots att även 2011 var ett lysande år.

– Svensk spelhistoria börjar nästan med pinballspel till Amiga och Atari, säger Henrik Erngren, arkivarie.

Han letar upp en kartong från hyllan och visar upp spelet:

– Ett annat svensk spelföretag från samma tid är Digital Illusions som finns kvar idag – de gjorde det här spelet, Pinball Dreams, säger Henrik Erngren, arkivarie.

Digital Illusions är i dag kända som Dice.

Hedra innovationskraft

Ohotad etta bland de svenska dataspelen är Minecraft. Företaget Mojang, som ligger bakom Minecraft, står för större delen av hela branschens vinst, 325 miljoner kronor. Och bolagets omsättning är drygt 1,5 miljarder kronor, nästan tre gånger så stor som tvåan, Dice som tillverkar Battlefield.

I Sverige har det skapats många dataspel genom åren och därför tänker nu Henrik Erngren och två andra spelgalna Malmökillar starta det första arkivet för tv- och dataspel.

– Svensk spelindustri är en sådan innovationskraft för svenskt näringsliv att vi måste hedra det, eller åtminstone ta tillvara det. Eftersom jag personligen och mina kolleger är intresserade av spel, så skulle det vara väldigt kul och intressant att bevara den historien, säger Henrik Erngren.

I arkivet ska det finnas uppgifter om spelen, spelupplägg och liknande, men även kommentarer från de som spelat dem och vad de tyckte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.