Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi fick till och med låna deras båt och verkligen uppleva Bohuslän, säger Lars Werneman, som bytte bostad tillsammans med sin fru Susanne. Foto: Fanny Berg/SVT

De bytte Båstad mot Björkö: ”Jättebra lösning under pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

Ett hus med utsikt över Båstad – det bytte Susanne och Lars Werneman mot ett hus på Björkö i Bohuslän. Färsk statistik visar att allt fler svenskar vill byta semesterbostad inom landet under pandemin.
– Vi brukar åka till Frankrike, men denna sommaren fick vi tänka om, säger Susanne Werneman.

Reserestriktionerna under coronakrisen har lett till att många stannar i Sverige under semestertider. Och att byta bostad blir allt mer populärt.

– Vi slängde ut en förfrågan på sociala medier och fick napp. Det har gått hur smidigt som helst, man byter rakt av och det kostar inget, säger Lars Werneman.

Facebook-gruppen som Lars och Susanne använde har vuxit med över 500 medlemmar bara de senaste veckorna. Det är första gången som de testar att byta bostad med en annan familj.

– Vi bytte vårt hus i Båstad mot hus på Björkö och jag har alltid velat åka dit. Det är en grön ö med klippor och bad, säger Susanne Werneman.

”Stor ökning inom Sverige”

Färsk statistik från organisationen Hembyte, som koordinerar bostadsbyten, visar att 64 procent av alla förfrågningar under pandemin handlar om byten inom Sverige. Under samma period förra året låg siffran istället på sju procent.

– Förra året ville svenskarna byta till en bostad utomlands, men på grund av coronakrisen ser vi nu en stor ökning i Sverige, säger Zann Cham, presstalesperson vid organisationen Hembyte.

Inför sommaren har siffrorna ökat igen. Totala antalet husbyten i juni var tio gånger högre än i april.

– Det är jättebra att man kan hitta sådana här lösningar under pandemin när man inte kan resa på samma sätt, säger Lars Werneman.

Bytte mat i kylskåpet

Hur kändes det att bo i någon annans hus?

– Det var tryggt och skönt. Vi hade förtroende för dem och de för oss. De fick ta av det som vi hade i kylskåpet och vi fick ta av det som fanns i deras.

Lars och Susanne kan tänka sig att göra ett nytt bostadsbyte i framtiden.

– Då skulle jag gärna vilja åka till Norrland, säger Susanne Werneman.

Vad var det bästa med att byta bostad?

– Det var att hoppa i det salta badet från en klippa i Bohuslän, säger Susanne Werneman.

  • Stockholm
  • Visby
  • Länna
  • Hindås
  • Höllviken

Källa: Hembyte

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet