Willy Salinas, som arrangerade manifestationen, gick också längst fram i demonstrationståget. Foto: Ella BergerVisa alla (6)
Visa alla (6)

De demonstrerar mot våldet på Kroksbäck

Publicerad

Ett hundratal personer samlades på Kroksbäck på torsdagen för att demonstrera mot de senaste dagarnas våldsamheter.

Det är med en blandning av ilska, sorg, oro och beslutsamhet som många kommer hit. Vissa kommer för att stå upp mot våldet, men flera är redan på väg att flytta härifrån.

På ängen står Willy Salinas och talar framför grannar, polis, lokalpolitiker och andra som kommit för att manifestera mot våldet på Kroksbäck.

Krystyna Polimac har kommit hit för att säga att hon har fått nog. Hon har gråten i rösten när hon berättar om sina egna erfaranheter av våldet – hur bilen brändes upp i en garagebrand, och hur någon bröt sig in i lägenheten för två år sedan. Tjuven misshandlade hennes man, som nyss drabbats av en stroke.

– De plundrade mitt sovrum, och när vi kom ut i hallen så misshandlade de min redan handikappade man.

– Det var fruktansvärt, jag kommer aldrig att glömma det. Jag vill härifrån så fort det går. Jag har bott här i 25 år, men nu vill jag inte göra det längre. Jag orkar inte mer nu.

Vågar inte låta sin bror gå ut

Oro, hemska känslor, otrygghet. Så beskriver även Malak Al-Hashhoush känslan just nu. Hon kommer med sina bröder.

– Den yngste av dem får inte gå ut själv när det är såhär, säger hon.

”Vi tjejer kan inte vara ute”

Malak Al-Hashhoush har bott i Rosengård tidigare och just flyttat hit. Det värsta med händelserna på Kroksbäck är att samhället hon bor i sakta förstörs, säger hon. Hon kommer till manifestationen för att få höra vad politiker och polis ska göra åt problemen.

– Vi tjejer kan inte vara ute och promenera. Man är hemma och kollar på tv, plötsligt hör man att något sprängs. Man vaknar på natten. Det är hemskt.

– Vi tänker flytta igen nu och hitta ett bättre område, även om det är utanför Malmö.

Fler som vill väl

Efter att Willy Salinas, områdespolischef Erik Jansåker, och kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S) har talat sluter grannarna upp i ett protesttåg. Vi går en bit bredvid Arwin Sohrabi. Han bor i Söderkulla, men har kommit hit för att visa sitt stöd.

– Vi står upp för vår stad tillsammans, solidaritet över stadsdelarna. Vi visar att vi inte accepterar det här våldet, att en liten klick inte kan förstöra för oss andra.

– Vi är fler som vill väl än de som inte vill det.

Många tittar på avstånd

Willy Salinas som ordnade kvällens manifestation är glad för att så många kom, även om han hade önskar att det kommit fler.

– Många stod på balkongen istället. Men jag förstår dem, de är rädda. Jag är tacksam för alla som är här.

En person har häktats och två personer anhållits i sin frånvaro efter de senaste dagarnas oroligheter i Kroksbäck. Dessutom har sju personer gripits för nattens bilbränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsvågen i Malmö

Mer i ämnet