Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, har forskat på om polisen kan förebygga anlagda bilbränder genom att patrullera med helikopter. Foto: Arkiv/Johan Nilsson/TT

Han har forskat på polishelikoptrarnas nytta

Uppdaterad
Publicerad

Kan en patrullerande polishelikopter förebygga anlagda bilbränder? Det undersökte polis och kriminologer i en studie där Malmö, Lund och Helsingborg var försöksområden. Forskningen visar inget säkerställt resultat – men kriminologen Manne Gerell menar att den ändå har positiva effekter.

Det är den malmöbaserade kriminologen Manne Gerell som tillsammans med Kim Nilvall och Johan Kardell vid polismyndighetens Nationella operativa avdelning, NOA, gjort studien som utfördes under sex veckor förra året.

Under veckorna runt skolstarten har vissa städer återkommande drabbats av många anlagda bilbränder. Därför testade polisen att i Malmö, Lund och Helsingborg, som varit hårdast drabbade av bränder i region syd, helikopterpatrullera de områden som varit mest utsatta.

– Bilbränder är ett återkommande problem, särskilt i utsatta områden. Det var ett problem man funderade kring hur man skulle kunna angripa, säger Manne Gerell.

Jämförde med andra drabbade städer

När polishelikoptern inte var upptagen med annat flög den över de områden som låg i riskzonen. Sedan har forskarna jämfört resultatet mot andra städer som också brukar drabbas av bilbränder.

– Studien kan inte säga något säkert om effekterna, säger Manne Gerell.

Han menar att man främst i Malmö kunde se en viss minskning av antalet bilbränder, men minskningen är inte tillräckligt stor för att vara statistiskt säkerställd.

”Driften kostar pengar”

Han är trots det positiv till studiens resultat.

– Det är bra att polisen försöker testa saker, utveckla sitt arbete och bli mer effektiva, säger han.

Kritiker anser att helikoptern stör boende i de områden den flyger över, och kan skapa en känsla av otrygghet. Utöver det finns det en annan aspekt att väga in, menar Manne Gerell.

– Det kostar pengar. Dels är det en fråga om löner för piloter, men de är oftast anställda så har de tid över kostar de ändå. Men sedan är det driften av helikoptern, som bränsle, som kostar pengar och det ska man också ta hänsyn till när man gör saker.

Hör honom berätta om studien i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.