Jonas Hansson, en av fem trygghetsvärdar i Svedala. Foto: Mergim Sylejmani/SVT

De ska öka tryggheten i Svedala

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i maj patrullerar fem kommunanställda trygghetsvärdar i Svedala. Trots att brottsligheten minskar anser kommunen att det behövs ett komplement till polisen för att öka tryggheten.

– I Svedala har vi, i jämförelse med andra kommuner, en låg brottslighet. Men vi får tydliga signaler, både genom mätningar och från de som bor här, att man upplever att otryggheten ökar, säger Moderaternas Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande Svedala.

Svedalabon Boel Jonsson tycker exempelvis att det är mycket skadegörelse.

– Ju mer de bygger här, och ju mer folk det blir här, desto värre blir det ju, om man säger så.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

Den faktiska brottsligheten har minskat i Svedala, men otryggheten kommer dels av trafiksituationen, dels av oro för att bli utsatt för inbrott och ungdomsgäng. Göran Kleander hävdar att han inte känner sig otrygg, men att det händer mer i Svedala än tidigare.

– När man var ung kunde man säga till någon som slängde papper eller gjorde någonting. Det skulle jag inte vågat göra idag, då hade man fått på käften direkt.  

Komplement till polisen

Svedalas fem väktarutbildade trygghetsvärdar utgår från Räddningstjänstens lokaler. Dom ska kunna åka på larm, men också röra sig ute i samhället och verka för ökad trygghet. Kommunen ser dem som ett komplement till polisen:

– Om vi tittar på polisområde Söderslätt så har dom förutom 112-utryckningar ett par poliser som jobbar brottsförebyggande och kontaktskapande, och det är inte mycket om vi pratar 100 000 invånare säger Linda Allansson Wester.  

Snezana Ermin är kommunpolis i Svedala, och hon håller med om att det finns behov i samhället som bortprioriteras i nuläget, men är noga med att påpeka att det inte rör sig om några polisuppgifter som Trygghetsvärdarna utför.

– Trygghetsvärdarna har sitt ansvarsområde och vi har vårt. Däremot utgör Trygghetsvärdarna en viktig samverkanspart för oss. I det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.