”Trygghetsåtgärder kan ha omvänd effekt” Foto: Christoffer Söderman/Mikael Nordlander

Kriminologen: Svårt att mäta trygghetsvärdarnas effekt

Uppdaterad
Publicerad

Tre kommuner i Skåne satsar på att minska den oro och otrygghet som medborgarna känner. Ännu går det inte att se hur effektiva satsningarna är.

Kristianstad, Svedala och Trelleborg är tre kommuner som på senare tid satsat på olika trygghetsskapande åtgärder. Det är kommuner som anses relativt trygga och med låg brottslighet. Kriminologen Caroline Mellgren Malmö Högskola ser sambanden:

– Om otryggheten ökar generellt i Sverige, är det inte så konstigt att den ökar på mindre orter. Och om vi har mycket grövre brottslighet i Malmö just nu är det inte så konstigt att kringliggande kommuner också känner den oron. Oavsett om en otrygghet är befogad eller inte, att den står i faktisk relation till risken att utsättas för brott, så kan den ju ha konsekvenser ändå. En del väljer att undvika vissa vägar, att avstå från aktiviteter. Det kan också leda till misstänksamhet inför vissa människor.

I Svedala har man infört trygghetsvärdar och Trelleborg följer snart efter. 

– Trygghetsvärdar skulle kunna påverka människors trygghet positivt. Det skulle också kunna sända en signal om att det finns problem i områden som man måste ta tag i och på så sätt ha omvänd effekt.

Caroline Mellgren berättar att det genomförs många projekt för trygghetsskapande, men att det sällan görs ordentliga utvärderingar och att man oftast inte kan se hur insatserna påverkar.

– Vi vet inte vad det är som fungerar, för vilka människor, på vilka platser och hur det fungerar, säger Caroline Mellgren på Malmö Högskola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.