Jan-Eskil Göransson, Thomas Grundkvist och Christer Akej ingår i gruppen som kämpar för namnet Hannas byaväg. Foto: SVT

De slåss för rätten till Hannas byaväg

Publicerad

En infekterad namntvist skakar Österlen. Detta sedan Simrishamns kommun döpt om vägsträckan förbi Hannas utan att lyssna på byborna, som kämpat för namnet ”Hannas byaväg”.

Istället föll valet på ”Ystadvägen” – vilket knappast gjort upprördheten mindre i byn.

Vreden är stor bland de boende i Hannas på Österlen. Detta sedan Simrishamns kommun döpt vägen utanför deras by till Ystadvägen.

Byborna själva har kämpat för att den skulle få heta Hannas byaväg och har svårt att förstå varför man ska låna namn av grannkommunen.

– Det är en mycket laddad fråga, detta vänder upp och ner på vår naturliga identitet. Vi hör hemma i Hannas, namnet Ystadvägen har ingen naturlig koppling hit, säger Ingalill Bjertén, en av flera boende som engagerat sig för att få beslutet upprivet.

”Det räcker inte”

Samhällsbyggnadschef Henrik Olsson har själv tagit beslutet om namnbyte på sk delegation.

– Jag tänker inte vara omöjlig men det ska mycket starka skäl till för att ändra på detta. Det räcker inte med att en liten grupp kräver att namnet byts, i princip samtliga 50 hushåll som berörs måste stå bakom, förklarar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.