– Det är ett bra initiativ, säger Lasse Vikström, butikschef på Coop i Bulltofta.
Varje dag kommer en frivillig från gruppen Svinnbruket och köper frukt, grönsaker och bröd som inte duger att sälja men oftast duger till att äta.
Bestämmer själv priset
Efter en första sortering informerar volontärerna sina följare på sociala medier om dagens utbud. Spekulanterna får sedan komma och hämta varorna på en uppställningsplats och betala.
– Folk får köpa så mycket svinn de vill för vilket pris som de tycker är lämpligt, säger Terese Arréhn, volontär på Svinnbruket, som har varit igång sedan december 2020.
Initiativet kom till efter diskussioner bland de boende i området om hur man på en lokal nivå skulle kunna göra något för klimatet.
Hade slängts
Livsmedelsbutiken i Bulltofta arbetar på olika sätt för att minska svinnet i butiken, bland annat med att särskilt märka ut prissänkta varor med kort utgångsdatum.
Men bröd, grönsaker och frukt hade annars hamnat i en container på baksidan, tillsammans med annan överbliven mat.
– Det hade gått till energiåtervinning, säger Lasse Vikström.