Gabriel Widgren, Luiza Ahmad och Arvid Lundius vill fira studenten på partybuss. Foto: Firas Razak

De rundar förbudet mot studentflak

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad kommer den traditionsenliga flakåkningen vara förbjuden för landets studenter. Många har dock siktat in sig på partybussar som ett alternativ.

– Det betyder väldigt mycket och är den sista grejen man gör innan man säger farväl, säger Gabriel Widgren som går sista året på Procivitas gymnasium i Lund.

Visselpipor, hög musik och festande studenter brukar vara en normal del av stadsbilden under de försommarveckor då Skånes studenter lämnar gymnasietiden bakom sig och åker runt på städernas gator i öppna lastbilsflak. Coronapandemin satte dock stopp för flakåkandet förra året och innan årsskiftet kom beskedet att även studenten 2021 kommer att vara flakfri.

– Man blev ju inte chockad men besviken. Men man får så klart göra det bästa av situationen och det var därför vi tänkte på det här med partybuss, säger Luiza Ahmad som går sista året på Procivitas gymnasium i Lund.

Coronavirus i Skåne

Stor efterfrågan

Företagen som hyr ut bussarna har sett en stor ökning på efterfrågan. Enligt Studentflaksöder har lika många klasser som brukar hyra flak istället siktat in sig på partybussar. Vi har försökt få en intervju med företaget för att fråga om hur de resonerade ur ett smittspridningsperspektiv när de satsade på bussuthyrningen men de valde att svara via mail.

”Enligt information vi fått förra året var grunden till förbudet främst folksamlingarna som bildas vid flakåkning. Detta var inte ett problem förra året med bussar och vi ser ingen anledning till att detta skulle ändras inför kommande studentperiod.”

Tillåtna enligt lag

Då partybussarna är avsedda för persontransport är de i lagens mening tillåtna att använda även under rådande pandemi. Dock är det högst tveksamt om hela klassen får åka med. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar i ett uttalande att bussarna ligger under samma bestämmelser som andra festlokaler och att det högst tillåtna antalet passagerare då är åtta personer. De blivande studenterna är ändå hoppfulla.

– Alla vi ska gå i samma klass och vara i skolan. Vi ska ta i samma matslevar och sånt. Då kan man ända vara på en buss tillsammans tycker jag, säger Arvid Lundius, sistaårselev på Procivitas i Lund.

Vad händer om det också blir förbjudet?

– Vi har avbokningsskydd så vi får pengarna tillbaka i alla fall.

Fakta: Förbudet mot studentflak

Beslutet har sin grund i en hemställan från Folkhälsomyndigheten, som bedömer att användningen av studentflak inte är förenligt med myndighetens föreskrifter om ”allas ansvar att förhindra smitta av covid-19”.

Studentflaken tillåts vanligtvis genom att Transportstyrelsen föreskriver om undantag från regler om var personer får sitta, hur många passagerare som tillåts i ett fordon, samt från krav på lämplighetsbesiktning. Grundregeln är alltså att man inte får köra passagerare på flak eller släp, förutom vid de fall som Transportstyrelsen har undantagit.

Det är dessa undantag som Transportstyrelsen nu, för andra året i rad, har tagit bort.

”Det är därför vi har haft möjlighet att reglera just den här biten”, säger Kristofer Elo, utredare på Transportstyrelsen.

Samma reglering kan inte tillämpas när det gäller partybussar.

”Syftet med bussar är att köra personer. I grunden är det tillåtet att använda bussar för persontransport, vilket gör att vi inte har möjlighet att införa något förbud”, säger Kristofer Elo.

KÄLLA: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet