Kevin Jones och Hannah Easdon, masterstudenter i akvatisk ekologi, provtar våtmarker runtom i Vattenriket tillsammans med forskarna Anna Borgström och Johanna Sjöstedt på biologiska institutionen vid Lunds universitet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

De vill minska algblomningen – genom våtmarksforskning

Publicerad

Hur ska en våtmark utformas för att på bästa sätt motverka övergödning och andra miljöproblem? Det undersöker forskare vid Lunds universitet som sedan i mars tar prover i ett tiotal våtmarker runtom i Vattenriket i nordöstra Skåne.

Johanna Sjöstedt och Anna Borgström är forskare på biologiska institutionen vid Lunds universitet och provtar med jämna mellanrum inflödet och utflödet till ett tiotal våtmarker utanför Hässleholm och Kristianstad. De jämför sedan provsvaren för att se till exempel hur effektiva de olika våtmarkerna är på att reducera näringsämnen såsom kväve och fosfor.

– Man vet att våtmarker fungerar för att reducera näringsämnen. Så har man använt dem ganska länge för att få ner koncentrationen av det som kommer till vattnet från jordbruksmark. Vad vi studerar nu är hur effektiva våtmarkerna är vid olika tidpunkter under året – och om man kan göra något för att förbättra deras effektivitet, säger Johanna Sjöstedt.

Och då för olika syften?

– Ja, exakt. Troligtvis är det inte så att varje våtmark kan uppfylla alla de saker som vi studerar. En våtmark som reducerar kväve och fosfor är kanske inte lika bra för kol – och kanske inte heller bidrar till en bättre vattenmiljö och minskar syrebristen. Vi vill hitta de som är bra för de olika faktorerna.

Förhoppningen är att man ska få mer kunskap om vilka slags våtmarker man ska anlägga var, beroende på vilket miljöproblem man vill råda bot på.

I videoklippet kan du hänga med på provtagning i en våtmark i Lommarp utanför Hässleholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.