Rättegången mot Peter Madsen hålls i Köpenhamns tingsrätt. Foto: TT

Vittnet: Peter Madsen verkade nervös

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen hördes flera vittnen i rättegången mot mordmisstänkte Peter Madsen. Två av vittnena var med då Madsen räddades, en plockade upp honom ur vattnet, en praktikant och Kim Walls pojkvän hördes.

Två av vittnena var personer som befann sig på en räddningshelikopter och hade kontakt med Madsen då han befann sig i ubåten. Ena vittnet var radiooperatör och det andra var läkare.

Räddningshelikoptern hade information om att det var tekniska problem med ubåten. Efter det att ubåten sjunkit och Madsen räddats följde helikoptern med till Dragör hamn där Madsen gick i land.

– Han framstod som mycket lugn, sa radiooperatören.

Åklagaren: Sa han något om vad han gjorde ut till sjöss?

– Han sa att det varit en fantastisk natt med lugnt vatten.

Enligt vittnena frågade Madsen flera gånger om det fanns något system som kunde spåra honom. Han ska också ha sagt att han inte visste var Kim Wall befann sig. Vid ett annat tillfälle uppgav han att hon blivit avsläppt.

– När polisen kom till platsen verkade Peter Madsen nervös, sa läkarvittnet från räddningshelikoptern.

Madsens praktikant vittnade

Ett annat vittne som hördes har praktiserat i Madsens verkstad under två omgångar, både 2016 och 2017. Den 10 augusti, samma dag Peter Madsen och Kim Wall åkte ut med ubåten, var praktikanten i verkstaden tillsammans med Peter Madsen. Vittnet berättar att Madsen denna dag var uppgiven och omotiverad. Åklagare Jakob Buch-Jepsen ställde detaljerade frågor om den dagen.

16.38 pratade Peter Madsen med Kim Wall. Berättade han något om detta?

Han sa att han skulle ut på en tur, sa vittnet.

Åklagaren ställde också frågor om Madsens dator som fanns i verkstaden. Vittnet säger sig ha hjälpt Madsen med datorn, men inte vetat om vad som funnits på den. ”Om du bara visste vad den innehåller”, ska Peter Madsen ha sagt till vittnet.

På frågan om Madsen uttryckt intresse för Darknet (dolt internet), svarade vittnet ”indirekt”.

Övervägde följa med på ubåten

Kim Walls pojkvän var även han på plats i rätten för att vittna. Han berättade om relationen till Kim Wall och om deras framtidsplaner. Han sa att han övervägde att följa med på ubåten, men gjorde inte det eftersom de skulle ha vänner på besök.

Det femte vittnet som hördes var den person som hittade ubåten och plockade upp Madsen med sin båt. Vittnet uppfattade Madsen som mycket fokuserad under räddningsinsatsen.

Under fredagen kommer fler vittnen att höras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet