Sege Park i Malmö ska anpassas för att människor ska kunna dela på bilar och cyklar. Foto: TT

Nytt projekt i Malmö – människor ska dela på cyklar och bilar

Publicerad

Malmö är tillsammans med Stockholm, Göteborg och Umeå en av de städer som kommer bli testplats för ett nytt sätt att tänka när det gäller ägande och användande.

– Vi behöver skifta från en ekonomi som bygger på ägarskap till en ekonomi där vi genom att dela istället får tillgång till de saker vi behöver, säger Kes McCormick, Lunds Universitet, i ett pressmeddelande. 

Delningstjänsterna ska gälla samutnyttjande av ytor som exempelvis lokaler, boende, grönstruktur samt av varor och tjänster som verktyg, kläder, leksaker, hantverk. 

– Verktyg exempelvis använder vi ju för det mesta mycket sällan och där skulle man kunna ha ett gemensamt utnyttjande.

Befolkningsökningar kräver nya lösningar

I Malmö ska Sege Park bli en försöksplats som ska anpassas så att människor kan dela på bilar och cyklar.

– De flesta städer i världen står inför enorma befolkningsökningar och måste hitta helt andra sätt att jobba med utrymme, varor och tjänster, människors resande och rörlighet. Sverige ska bli ledande när det gäller att utveckla dessa lösningar, säger Kes McCormick.

Måndag den 23 april lanseras detta projekt i Lund under namnet Sharing Cities Sweden.

Har en budget på 117 miljoner

Där träffas företrädare från näringsliv, offentlig sektor, universitet i de fyra städerna. Programmets budget är 117 miljoner kronor och kommer från tre statliga myndigheter och från näringslivet i de fyra städerna.

– Vår ambition är att programmet Sharing Cities Sweden kommer att sätta Sverige på kartan som ett land som aktivt arbetar med delningsekonomi i städer, säger Kes McCormick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.