Siri Martinsson serveras filmjölk till middag. Olof Arvidsson på Demensförbundet reagerar kraftigt på försöket i Trelleborg Foto: Hans Larsson/Demensförbundet

Demensförbundet: ”Jag blir mörkrädd”

Uppdaterad
Publicerad

Demensförbundet riktar skarp kritik mot att Trelleborgs kommun valt att spara in på maten åt demenspatienter och endast servera enklare kvällsmåltider på det särskilda boendet Östergården.

– Jag blir mörkrädd, särskilt när det hela presenteras som någon sorts försöksverksamhet. Kommunen har alltså valt ut en grupp äldre och mycket sköra människor med nedsatt förmåga att kommunicera för ett test, säger förbundets Olof Arvidsson till SVT Nyheter.

Han tillägger:

– Kosthåll och mat för äldre kan alltid diskuteras, men detta låter mer som ett sätt att sjösätta en sparåtgärd utan att behöva mötas av några protester.

Demensförbundet är Sveriges största anhörigorganisation för demenssjuka och deras anhöriga. Olof Arvidsson är ledamot av förbundsstyrelsen och ansvarig för dess nystartade lokalavdelning i Ystad.

– I valtider pratar politiker gärna om vikten av ett ”personcentrerat förhållningssätt” till demenssjuka. Det som nu sker i Trelleborg är raka motsatsen, det centrala här tycks enbart vara kommunens egen ekonomi. Det är minst sagt anmärkningsvärt. Särskilt med tanke på hur viktiga måltiderna är som stimulans och glädjestund för de demenssjuka, liksom för många andra brukare inom äldrevården, säger Arvidsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äldrematen i Trelleborg

Mer i ämnet