En man i Malmö tvingas flytta, sedan han upprepade gånger rökt på sin balkong. Foto: Martina Holmberg / TT

Demenssjuk man i Malmö rökte på balkongen – tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästen i Malmö tog en rök på sin inglasade balkong – trots att det är ett så kallat allergihus där det råder rökförbud. Men grannarna kartlade rökvanorna.

Nu får mannen en vecka på sig att flytta, rapporterar Hem och Hyra.

Hyresnämnden har fattat sitt beslut – den rökande mannen, som är i 80-årsåldern, åker ut på grund av den otillåtna rökningen. Värden har velat säga upp lägenhetsinnehavaren, och domstolen har i och med detta fått bevisning i form av fotografier och en logg över mannens rökvanor, med klockslag och datum noggrant antecknat.

Den äldre mannen har fått tillsägelser av både grannar och hyresvärd, och har dessutom fått erbjudande om lägenhet i hus som inte är anpassade för allergiker – något som han avböjt.

Lider av demens

Hyresgästen hävdar å sin sida att han bara rökt tre cigaretter om dagen, samt att hans inflyttning i det så kallade allergihuset berodde på att han blev erbjuden en fin lägenhet. Under förhandlingen i domstol har hyresgästens ombud även förklarat att mannen lider av demenssjukdom och därför inte kan sluta med rökningen.

Men det biter inte på domstolen, som ger den äldre mannen en vecka på sig att flytta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer