Visa alla (4)
Visa alla (4)

Nytt besked: Palliativa avdelningen öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

Över 11.000 personer har skrivit under uppropet för att den palliativa avdelningen på Trelleborgs sjukhus ska öppnas igen.

I kväll överlämnades namnlistorna till Maria Nyman-Stjärnskog (S), ordförande i sjukvårdsområdet Kryh, där Trelleborg ingår.

– Vi kommer att öppna avdelningen igen. När 11.000 personer skriver namnlistor, bildar Facebookgrupper och trycker upp affischer måste vi lyssna, säger Maria Nyman- Stjärnskog i Stadsparken i Trelleborg i kväll.

Hon räknar med att avdelningen kommer att öppna efter sommaren.

– Jag flreträder befolkningen och när det finns en sådan här stor majoritet måste jag lyssna, säger hon.

Rädda för smärta

De första palliativa slutenvårdsplatserna öppnade 2005 i Trelleborg. En av initiativtagarna var Inga-Lill Högfeldt, då sjuksköterska på en vanlig medicinavdelning.

– Där var vi inte tillräckligt bra på smärtlindring. Och dessutom fanns inte möjlighet att stötta anhöriga.

Hon har under åren hunnit tala med många döende patienter. De återkommer ofta till att det inte är döden i sig som skrämmer dem.

– Det är smärtan de är mest rädda för.

Bra på smärtlindring

På en palliativ avdelning vet personalen hur de ska smärtlindra så att patienten inte behöver känna stark ångest inför döden. För de anhöriga har det stor betydelse att de inte behöver se sin nära famailjemedlem lida. När Ingela Anderssons bror dog i njurcancer på Trelleborgs palliativa avdelning för ett par år sen var hela familjen samlad runt honom.

– När han hade lugn och ro med sig själv så blev vi också lugna, säger hon. Det har också stor betydelse med tröst och stöd från personalen.

Hon berättar hur familjen kunde ta en fika tillsammans utomhus, hur de hann prata med varandra ordentligt.

Måste resa till Malmö

Nu är avdelningens 6-8 platser stängda sen i höstas. Närmast palliativa vård finns vid Möllevångstorget i Malmö. För långt borta tycker Ingela Andersson.

– Det kanske finns en äldre hustru eller make som då måste resa in till Malmö varje gång för att träffa den döende. Närheten går förlorad, att man kan gå hem ett tag och sen komma tillbaka igen.

Vid en manifestation i Trelleborg ikväll ska de 11.000 namnunderskrifterna överlämnas till Maria Nyman Stjärnskog(S).

– Jag hoppas politikerna tar sitt förnuft till fånga. Vi vill att avdelningen öppnas igen redan i september i höst, säger Inga-Lill Högstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer