Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trötta men lyckliga. Hampus Andersson, vänstersexa i Ystads IF, bredvid Marcus Lindgren, assisterande tränare och sportsligt ansvarig, dagen efter Ystad vann SM-guld i handboll. Foto: Mathea Jakobsson/SVT

Dagen efter finaldramat: Ystad firar – Skövde protesterar

Uppdaterad
Publicerad

Utmed gågatan i Ystad vimlar det av folk på lördagen. Men de flesta av Ystads IF:s supportrar ligger fortfarande och sover efter gårdagskvällens firande av guldmatchen.

Det tog 30 år. Men till slut blev Ystads IF:s herrar svenska mästare i handboll igen. Efter dubbla förlängningar och en oförglömlig seger tog Ystad hem SM-guldet på fredagen.

– 2 000 personer stod och tog emot oss i Surbrunnsparken vid midnatt. Det var en sjukt häftig upplevelse, säger Marcus Lindgren, assisterande tränare och sportsligt ansvarig för Ystads herrar, till SVT Nyheter Skåne.

– Jag tror hela Tomelilla hörde när jag satt där. Det blev högvrål, säger Ystads IF-supportern Peter Knöös.

– Det var ett par gastkramande minuter när de gjorde mål i sista sekunden, eller en sekund över, som de faktiskt beslutade om. Så självklarheten har aldrig funnits där men det gör det desto skönare att vinna, säger Hampus Andersson, vänstersexa i Ystads IF.

Se SVT:s besök i guldstaden Ystad dagen efter finaldramat i videoklippet ovan.

Avgörande ögonblick

Just nu är Ystads IF:s herrar fortfarande svenska mästare. Men mästartiteln kan komma att ändras.

På lördagen meddelade IFK Skövde att de lämnar in en protest mot domarens beslut om att döma bort ett av Skövdes mål, vilket Skaraborgs Allehanda var först med att rapportera om.

Peter Olsson, tidigare profilerad proffsdomare, satt i sekretariatet som delegat och drev på beslutet om att få målet bortdömt. Han anser att slutsignalen ljöd innan bollen gled in över mållinjen. IFK Skövde menar tvärtom att det blev mål precis innan slutsignalen ljöd.

Men tills Handbollsförbundet avgjort frågan, finns det inget som hindrar skåningarna från att fortsätta fira sitt efterlängtade guld.

Ystads tränare Oscar Carlén jublar efter fredagens handbollsmatch i herrarnas SM-slutspel, final 4 i bäst av 5, mellan Ystads IF och IFK Skövde i Ystad Arena A. Foto: Anders Bjurö/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.