Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Robert Jivegård är ett av huvudskyddsombuden för Lärarnas Riksförbund i Lund.

Lundalärare rasar mot Arbetsmiljöverkets klartecken

Uppdaterad
Publicerad

Lärarna är oroliga för att smittas eller att bli smittade när en del av undervisningen på plats återinförs på Polhemskolan i Lund. Därför lämnade Lärarnas Riksförbund in ett skyddsstopp som inte godkändes av Arbetsmiljöverket, efter en digital inspektion.

– Vi förvånas över att Arbetsmiljöverkets egna riskbedömningar inte möjliggör inspektörerna att göra en inspektion på plats. Sedan menar man att vi ändå kan vara 1000 personer på plats här imorgon, säger Robert Jivegård.

Inspekterar på distans när det är möjligt

Arbetsmiljöverket menar att det inte finns någon motsättning. Inspektioner ska göras via distans när det är möjligt, enligt Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

– När vi får in ett skyddsombudsstopp får vi ta ställning till vad stoppet handlar om och vad för åtgärder arbetsgivaren vidtagit för att faran inte ska finnas. Och kan vi ta ställning till det utan att besöka fysiskt i dessa dagar gör vi det, för att vi inte ska vara en del av smittkedjan. Våra inspektörer ska inte åka runt mellan olika arbetsplatser och träffa personer, vi vill inte bli en del av en eventuell smittkedja, säger hon.

Att inspektionen gjordes utan elever på plats beror, enligt Ulrika Scholanderr, på att en inspektion måste göras direkt efter att ett skyddsstopp lämnats in.

En tredjedel av eleverna på plats

Arbetsmiljöverkets utlåtande innebär att skyddstoppet inte blir av och att en tredjedel av Polhemskolans elever kommer att vara på plats under onsdagen. Lärarnas Riksförbund är besvikna på utfallet, de anser att det kommer att bli svårt att hålla avstånd men att lärare och elever ska försöka så gott det går.

– Lärarna är mycket oroliga över smittspridningen. I Skåne har vi blivit väldigt drabbade av corona, många på Polhemskolan har varit sjuka. Det är en av Sveriges största gymnasieskolor och ligger i en region som drabbats hårt den senaste tiden, säger Robert Jivegård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet