”Det är skamligt”

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne vill sänka sjuksköterskornas och undersköterskornas löner på thoraxavdelningen vid Skånes universitetssjukhus.
– Helt oacceptabelt att diskutera lönesänkningar för en redan lågt betald grupp, säger Josefine Thylefors, sjuksköterska på SUS

Region Skåne vill sänka sjuksköterskornas och undersköterskornas löner på thoraxavdelningen vid Skånes universitetssjukhus.

På avdelningen THIVA, Thorax och intensivvårdsavdelning, i Lund vårdas patienter efter komplicerade hjärt- och lungoperationer. En del kräver vård nästan dygnet runt under särskilt kritiska perioder. Andra kommer in med mycket kort varsel efter en plötsligt transplantation.

Löneavtalet för de anställda är därför skräddarsytt så att det alltid ska finnas tillräckligt med kompetent personal. Via SMS kallas anställda in snabbt, via SMS meddelas de också om de kan stanna hemma – utan lön.

– Många blir förvånade över att vi accepterat att vara lediga utan lön. Men vi har toppar och dalar här på avdelningen och avtalet fungerar bra, säger Carina Dilton, undersköterska.

Region Skåne vill nu ha färre avtalsmodeller.

– Att ha många olika löneavtal kräver mer administration. Flera olika avtal kostar oss pengar, säger förhandlingschef Gösta Rehnstam.

10 kronor mindre i timmen

Ett nytt avtal skulle ge sköterskor och undersköterskor omkring 10 kronor mindre i timmen och åtta timmar längre arbetstid varje månad. Lönen minskar med mellan 3-6000 kronor i månaden, enligt personalen på THIVA.

– Det är skamligt, säger Giselle Martinez, sjuksköterska. Många kommer att söka sig härifrån.

I förlängningen drabbar det patienterna, påpekar hon. Med det nuvarande avtalet behöver man inte ta in några tillfälliga vikarier utan det är hela tiden den specialutbildade personalen som arbetar tillsammans.

– Och många har varit här länge, påpekar Josefine Thylefors, sjuksköterska. Det tar tid att bli varm i kläderna på den här avdelningen.

”Ovanligt välbetald personal”

Förhandlingschefen Gösta Rehnstam anser dock att personalen på thoraxavdelningen är ovanligt välbetald i dag. Och han tror att de flesta blir kvar på sina jobb även efter en eventuell lönesänkning.

– Det finns nog inte så många lika välbetalda jobb på nära håll.

Giselle Martinez håller inte med.

– Vi är hög kompetens och har inga svårigheter att hitta nya jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer