Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Journalisten Qais Fares i Malmö är en av hundratusentals syriska män i landsflykt som krävs på pengar för att de inte gjort värnplikt i hemlandet. I klippet hör du honom berätta om situationen. Foto: Hans Larsson/SVT

Syriska män i landsflykt krävs på pengar för utebliven värnplikt

Publicerad

För hundratusentals syriska män i landsflykt kommer det som en chock – kravet att den som inte gjort militärtjänst i Syrien måste betala en särskild avgift på motsvarande minst 70 000 svenska kronor.

I annat fall tänker president Bashar Al-Assads regering kräva deras familjer och släktingar i hemlandet på pengarna, genom att beslagta tillgångar eller expropriera deras bostäder.

– Det är ren utpressning. Efter att i tio års tid ha dödat och terroriserat sin befolkning är regimen nu på fallrepet – och i desperat behov av utländsk valuta. Jag skulle aldrig få för mig att betala, ens om jag haft pengarna, säger Qais Fares, syrisk journalist i exil i Malmö.

Tillräcklig grund för flyktingstatus

Enligt dekretet från i våras ska samtliga syriska män mellan 18 och 42 år som inte fullgjort sin värnplikt betala.

I februari i år meddelade svenska Migrationsverket att risken att kallas till statlig militärtjänstgöring är tillräcklig grund för att syriska män ska beviljas flyktingstatus i Sverige.

”Alla värnpliktiga riskerar numera att tvingas utföra eller medverka till att utföra krigsförbrytelser”, skrev Migrationsverkets tf rättschef Carl Bexelius i en kommentar till beslutet.

Betalning på ambassaden

Den syriska regimens grundavgift för den som vill slippa värnplikt är 8 000 dollar och räknas upp för vart år efter 18 års-dagen. I Qais Fares fall uppgår ”skulden” nu till närmare 10 000 dollar, motsvarande cirka 87 000 kronor.                        

– I Sverige sker betalningen på ambassaden i Stockholm. Det är kontanter och enbart amerikanska dollar som gäller. De hårda sanktionerna mot Syrien gör att inga banker befattar sig med regimen, så sedlarna flygs ner till Damaskus av ambassadpersonal, berättar Qais Fares.

När journalister från det internationella reporternätverket OCCRP besökte Syriens Stockholmsambassad vid tre tillfällen i somras, väntade minst tio personer på att få sina betalningar registrerade vid vart och ett av besöken.

Riksdagsledamot engagerad i frågan

SVT Nyheter Skåne har kontaktat Syriens ambassad i Sverige för kommentar men ambassaden har inte svarat.

Riksdagsmannen Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, har engagerat sig i frågan.

– Detta är ingenting annat än en straffexercis mot det egna folket. Först bombar man och förstör och driver människor i landsflykt, sen har man mage att bedriva utpressning, säger Hans Wallmark (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.