Spekulationsköpare vill tjäna så mycket pengar som möjligt på kort tid. I vissa fall används svartjobb när bostäderna ska renoveras. Foto: TT

Det här är affärsidén för oseriösa spekulationsköpare

Publicerad

Affärsidén för spekulationsköpare är att tjäna så mycket pengar som möjligt på kort tid. I flera fall som SVT Nyheter Skåne tittat på är renoveringarna svartjobb och därmed kvalitetsdokumenten falska.

Under vår granskning har vi stött på mängder av spekulationsköp av äldre lägenheter i attraktiva områden i Malmö.

I de flesta fallen flyttas kök in i vardagsrummet. En etta blir då en tvårummare och en tvåa blir en trea i mäklarannonserna.

Toppmäklaren i Malmö

Vi har sett hur personer köper, renoverar och säljer flera lägenheter per år. Det konstiga är att det på papperet inte ser ut att vara lönsamt.

Även om priset gått upp med en miljon kronor vid försäljningen, syns det inte i personernas deklarerade inkomster. Så varför lägga ned så mycket arbete för så lite pengar?

Olika skattesatser

I flera fall ser vi hur spekulationsköparna använt svart arbetskraft. Eftersom de inte bor i lägenheten kan de inte få rotavdrag och då blir det lönsamt att köpa svarta tjänster. Kvalitetsdokument förfalskas för att köpare ska tro att jobbet gjorts av fackmän. Kvitton fabriceras för att Skatteverket inte ska ta en för stor del av vinsten.

Enligt skattereglerna ska en person som köper och säljer flera lägenheter i spekulationssyfte deklarera försäljningarna som näringsverksamhet.

Men i de runt 30-talet spekulationsaffärer vi granskat har ingen av säljarna deklarerat affärerna som näringsverksamhet.

Skillnaden i skatt är en orsak till detta förfarande. Om du sålt en bostadsrätt som du själv bott i, är skattesatsen 22 procent. Handlar det om näringsverksamhet är skatten drygt 50 procent.

Använder bulvaner

För att dölja omfattningen av affärer ser vi hur spekulationsköparna använder bulvaner. I vår granskning har vi sett hur flera partners och mammor till männen – ja, det är bara män som är aktiva i de affärer vi granskat – stått som ägare till bostadsrätter.

Men enligt bostadsrättsföreningarna är det spekulationsköparna som agerar i affärerna.

Skatteverket säger att de känner igen förfarandet kring spekulationsköp.

– Det här är en företeelse som vi känner till och vi gör kontroller. Vi tittar på området och vi vet att det är en problematik att jobba med, säger Henrik Kisterud, expert på Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppmäklaren i Malmö

Mer i ämnet