Ahmed Obaid sköts ihjäl på en busshållplats i Rosengård Foto: Privat / Maria Pettersson

16-åriga Ahmed sköts till döds – ”Han var väldigt omtyckt”

Uppdaterad
Publicerad

16-årige gymnasieeleven Ahmed Obaid sköts till döds vid en busshållplats på Amiralsgatan i Malmö igår kväll. – Vi var på bröllop i fredags, då vi dansade och skrattade. Ingen trodde att det skulle bli så här, säger Hosam Abbas, Ahmeds kusin.

Hosam är en 29-årig dataingenjör, och är småbarnspappa. Han hade en nära relation till sin 16-årige kusin, som han beskriver som en schysst och social kille.

– Ahmed ville bli läkare. Han läste på kunskapsgymnasiet och var väldigt omtyckt.

16-åring skjuten till döds

Ahmed var mellanbarn, och hade två äldre och två yngre syskon. Hosam säger att han berättade allt för sin familj – det som hände i skolan och även utanför.

Hans familj flydde kriget i Irak, och kom till Sverige när Ahmed var 7 år gammal.

”Han är oskyldig”

– Han är oskyldig. Han var bara på fel plats vid fel tillfälle. Han hade otur… Eller snarare är det vi som har oturen som mister honom, säger Hosam och suckar.

Han var ostraffad och polisen uppger för Dagens Nyheter att det här mordet tycks ”sticka ut” jämfört med många skjutningar i Malmö, där offren varit kriminellt belastade.

Djup sorg inom familjen

Hosam beskriver en djupt sorgsen stämning hos Ahmeds närmaste. Ahmeds mamma vill inte acceptera det som skett.

– Hon väntar fortfarande på att han ska knacka på dörren, hon har vikt kläderna i hans rum. Hon är djupt chokad över vad som hänt, och kan inte acceptera det.

Pappan, som länge brottats med diabetes, upplever även en enorm sorg säger Hosam.

– Det finns inga ord.

”Vi har fått nog”

Hosams ton hårdnar när han talar om gärningsmannen.

– Till dem som tycker att invandrare är problemet säger jag: Nej. Vi vill ha hårdare straff för vapeninnehav och mord. Gärna utvisning! Det är dags att ändra, vi har fått nog!

– Vi vill hjälpa polisen, hjälp oss hjälpa er! Ni får gärna gå ut med mitt namn i media, jag bryr mig inte om min egen säkerhet. Jag vill bara inte att det här ska ske igen, jag är själv pappa.

”Jag är också pappa”

Hosams röst darrar när han nämner sin dotter, och det märks att han håller tillbaka tårarna.

– Jag vet inte var jag ska vända mig. Jag har en 3-årig dotter. Jag har inte kunnat krama henne idag, för att jag är rädd att jag en dag kommer sakna henne, som jag saknar min kusin.

Hosam uppmanar alla som vet något om fallet att höra av sig till polisen.

– Det här får inte hända igen. Hjälp oss ändra lagen, visa oss vägen.

En manifestation som Hosam delvis anordnar hålls ikväll, fredag den 13, klockan 19.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-åring skjuten till döds

Mer i ämnet