Ahmed Obaid blev skjuten till döds vid en busshållplats i januari. Foto: SVT/Arkiv

Mordet på Ahmed Obaid ännu olöst

Uppdaterad
Publicerad

Han var bara 16 år när livet tog slut. Ahmed Obaid blev ihjälskjuten vid en busshållplats i Malmö.
Åtta månader senare är mordet ännu olöst – men tips från allmänheten kan leda utredningen framåt och åklagaren vill att folk som hållit tyst börjar prata.

– Alltid finns det folk som vet något, som sett något eller som hört något. Men det är inte alltid de personerna berättar det för oss. Ska vi komma hela vägen fram så måste de prata med oss, säger kammaråklagaren Jeanette Sprimont till TT och betonar att hon gärna ser att dessa personer gör det i förhör och inte anonymt.

LÄS MER: Tiden talar emot att hitta Ahmed Obaids mördare

Pojken sköts ihjäl en januarikväll och mordet fick direkt stor uppmärksamhet. Många utredare kopplades in i början, men nu har personalstyrkan minskat lite.

– Vi har väl aldrig haft den resurs vi borde ha haft, men det är inget vi är ensamma om. Med hänsyn till att vi inte har några frihetsberövade och att det har gått ganska lång tid så har vi inte alltid fått försvunna resurser ersatta, säger kammaråklagare Jeanette Sprimont.

Oklart motiv

Utredningen puttrar på, framför allt i form av förhör. Motivbilden är inget som Jeanette Sprimont vill uttala sig om så länge förundersökningen pågår.

– Det finns och har hela tiden funnits flera inriktningar, och det är en som vi jobbat mer utifrån den senaste tiden, säger hon.

I våras satt en 23-årig man häktad på sannolika skäl misstänkt för inblandning i mordet, men hovrätten släppte honom och ansåg inte att den starkare misstankegraden höll.

– Men han är fortfarande misstänkt, misstanken är inte avskriven.

LÄS MER: Vännerna: Det finns en rädsla hos oss

Mordet på en annan 23-årig man i Malmö i mars har en viss koppling till utredningen om Ahmed Obaid när det kommer till vissa förhörspersoner som förekommer i de båda utredningarna, som leds av två olika förundersökningsledare.

– Det handlar om samma personkretsar och samma områden. Så vi har personer som båda två hållit förhör med. Men någon mer koppling än så vill jag inte uttala mig om.

Vittne i januari

Mannen som mördades ska ha varit ett vittne till mordet på Ahmed Obaid i januari.

– Men att han skulle ha blivit skjuten för att han var vittne i januari är rena spekulationer i media. Den kopplingen har inte vi gjort. Men som sagt, samma personer förekommer i olika roller i de båda ärendena, säger Sprimont.

LÄS MER: Kulor hittades på platsen

Ju längre tid som går sedan mordet, desto svårare kan det bli att lösa fallet. Vittnesuppgifter är alltid viktiga, och särskilt när ingen grips i nära anslutning till brottstillfället, förklarar Sprimont.

– I de allra flesta utredningarna är vi beroende av att folk berättar vad man vet. Annat har vi också hjälp av, som teknisk utredning och analys av telefontrafik.

– Det är kombinationen av olika bevismedel som gör att man når hela vägen fram, det är sällan som bara en typ av bevis räcker hela vägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

16-åring skjuten till döds

Mer i ämnet