Foto: SVT

23-åring begärs häktad för medhjälp till mord på Ahmed Obaid

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder har suttit anhållna för misstanke om medhjälp till mord, men igår släpptes den nu häktade 23-åringens bror på fri fot. Misstankarna mot honom kvarstår och imorgon hålls häktningsförhandlingarna i Malmö tingsrätt klockan 9.30.

Åklagare Jeanette Sprimont begär att en 23-årig man, som sedan i måndags sitter anhållen, ska häktas för medhjälp till mord på 16-årige Ahmed Obaid, som sköts till döds vid en busshållplats på Rosengård i Malmö i januari i år.

Bakgrund

Det var den 12 januari strax efter 18.30 på kvällen som den 16-årige Ahmed Obaid sköts med flera skott när han klev av bussen på Amiralsgatan i Malmö. Han fördes direkt till sjukhus men hans liv var omöjligt att rädda.

På platsen där han mördades fanns flera vittnen men polisen i Malmö har haft svårt att få tillräckligt med vittnesuppgifter och tips om mordet, något som försvårat möjligheterna att hitta gärningsmannen. De uppgifter man haft att gå på är bland annat att en yngre man ska ha sprungit från platsen, och man har även hittat tomhylsor i närheten av platsen där mordet skedde. Dock har det inte bekräftats att dessa har samband med mordet.

Att den 16-årige Ahmed Obaid skulle vara inblandad i gängkriminalitet har polisen inte heller sett som troligt och något motiv bakom mordet har polisen haft svårt att se.

Bland boende i Rosengård har man också märkt en växande rädsla och otrygghet, och de som eventuellt vet eller har sett något i samband med mordet är rädda för att delge information med rädsla för sin egen säkerhet.

Spreds bilder

Några veckor efter mordet började bilder på den mördade Ahmed Obaid cirkulera i sociala medier tillsammans med grovt rasistiska uttalanden, både på Facebook, Snapchat och Instagram. Enligt rektorn på skolan där Ahmed Obaid gick, har bilderna använts för att hota och skrämma hans skolkamrater.

Anhölls i måndags – häktas

Häktningsförhandlingen kommer att hållas i Malmö tingsrätt i morgon klockan 9.30. I går släpptes 23-åringens bror, som även han blev anhållen misstänkt för medhjälp till mord i måndags på fri fot. Misstankarna mot honom kvarstår dock.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

16-åring skjuten till döds

Mer i ämnet