Platsen där den 16-årige pojken blev skjuten i Malmö på torsdagskvällen. Foto: Maria PetterssonVisa alla (6)
Visa alla (6)

Polisens teori: ”Ingen gängkriminalitet bakom hans död”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens bedömning är att det sannolikt inte är gängkriminalitet som ligger bakom dödsskjutningen vid en busshållplats på Rosengård.
– Det är sannolikt någonting helt annat som ligger bakom, säger polisens informatör, Lars Förstell.

Det var strax före klockan 19 på torsdagskvällen som polisen fick larm från flera uppringare om en misstänkt skottlossning vid en busshållplats på Amiralsgatan i höjd med påfarten mot Adlerfeldts väg i Malmö. På platsen hittades 16-årige Ahmed Obaid skottskadad. Han fördes direkt med ambulans till sjukhus.

Strax efter det berkräftade polisen och Region Skånes presstjänst att han hade avlidit av sina skador.

– Vår bedöming just nu är att det här ligger utanför det så kallade gängvåldet. Sannolikt är det någonting helt annat som ligger bakom, säger polisens informatör, Lars Förstell.

Inte kriminell

Det är bland annat kartläggning av den mördade 16-åringens vardagsliv som leder polisen i den riktning att det inte finns några kopplingar till kriminell verksamhet.

– Det finns i nuläget ingen anledning att befara någon upptrappning som följd av den här händelsen, säger Lars Förstell.

Han är noga med att påpeka att det handlar om just en bedömning. Det är i nuläget oklart vad som ligger bakom dödsskjutningen.

– Jag vill inte gå närmare in på varför vi gör den bedömningen, med det är skillnad mot de tidigare våldsbrotten, säger Lars Förstell.

16-årige Ahmed Obaid blev beskjuten vid en busshållplats på Amiralsgatan i Malmö vid påfarten mot Adlerfeldts väg i Malmö. Han avled senare av sina skador. Foto: Andreas Holm

Polisen på plats

Ett stort antal polispatruller var under torsdagskvällen på platsen och hörde flera vittnen till skottlossningen. Två personer hördes under torsdagskvällen men ingen är ännu gripen misstänkt för dödsskjutningen.

– Offret bodde i närheten av brottsplatsen, säger Calle Persson, informatör vid polisens regionledningscentral.

Polisen har spärrat av gångbron över Amiralsgatan i väntan på teknisk undersökning. Foto: Andreas Holm

Polisen spärrade av området och stängde av gångbron ovanför Amiralsgatan. Vid niotiden på kvällen kom tekniker till platsen och undersökte den närmare under natten.

– Polisens vapenhundar har hittat flera tomhylsor på platsen som ska undersökas närmare när de har märkts ut, säger Calle Persson.

Många vid akuten

Enligt uppgift till SVT Nyheter Skåne befann sig ett stort antal personer utanför akuten i Malmö, dit den avlidne mannen fördes. Det var stökigt på mordplatsen under kvällen och avspärrningen orsakade störningar i trafiken.

– Det var mycket folk utanför sjukhuset men det blev inga oroligheter, säger Kim Hild, informatör vid polisens regionledningscentral.

I går sa Klas Friberg, tillförordnad regionchef i Syd, på en presskonferens:

– Det är för många unga män som dödas.

Han betonade att det är ett samhällsproblem och inte bara en uppgift för polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

16-åring skjuten till döds

Mer i ämnet