Marie Forslin, rektor på Kunskapsgymnasiet i Malmö, där hundratals ungdomar samlats under dagen. Foto: Ylva EspingVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Han hade inte ens hunnit börja sitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om den 16-årige pojkens död spred sig snabbt under torsdagskvällen. I morse ville många vara med och visa sitt deltagande i sorgen på pojkens skola.

Klockan 10 hade skolan utlyst en tyst minut för att samla skolans 250 elever. Men utanför dök ytterligare runt 200 ungdomar upp och ville vara med.

– Vi släppte in dem så att de fick delta. Det var tungt, men mycket värdigt, berättar Marie Forslin, rektor på Kunskapsgymnasiet i Malmö.

”Måste få ett slut”

Hon beskriver 16-åringen som en flitig och glad kille. Han gick första året på skolans naturprogram, och var glad över att första terminen gått bra för honom.

– Det känns så fruktansvärt onödigt. Han hade inte ens börjat sitt liv. De här skjutningarna måste få ett slut, säger Marie Forslin.

”Alla reagerar olika”

Redan när beskedet om dödsfallet kommit organiserades skolans kristeam. Under morgonen har rektorns fokus legat på att förbereda skolan på att ta hand om eleverna under dagen.

– Det är en fruktansvärd tragedi, det som hänt, säger Thomas Karlsson, gymnasiechef för Kunskapsskolan i Sverige.

Målet under dagen har varit att eleverna nu ska få tid och plats att sörja på skolan. Men för dem som vill har det även funnits möjlighet att låta skolarbetet pågå som vanligt.

– Vi reagerar alla så olika när något sådan här händer. Det finns de som har behov av att istället fokusera på något helt annat, och då ska de får göra det, säger Thomas Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

16-åring skjuten till döds

Mer i ämnet