Uppfinnaren och ingenjören Peter Madsen är misstänkt för mord alternativt dråp på en svensk journalist. Foto: TT

Det här vet vi om den danske ubåtsägaren

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen häktades en man misstänkt för att ha orsakat den svenska journalisten Kim Walls död på grund av oaktsamhet. Mannen är en dansk ingenjör och uppfinnare vid namn Peter Madsen. Han är framför allt känd i hemlandet Danmark för att bygga raketmotorer, utveckla raketbränsle och bygga ubåtar.

– Många, många journalister har följt med på hans ubåt, säger journalisten Thomas Djursing.

Peter Madsen, född 1971, är bland annat känd som en av två grundare till det privata rymdfartsprogrammet Copenhagen Suborbitals som arbetar för att skicka människor ut i rymden.

Under många år specialiserade han sig på att bygga olika typer av raketmotorer och har flera gånger prisats för sitt arbete med projektet. I hemlandet går han under smeknamnet ”Raket-Madsen”.

Mordet på Kim Wall

LÄS MER: Familjen: Det är med stor bestörtning vi har tagit emot beskedet

Ubåtsbyggare

Peter Madsen har även gjort sig känd för att konstruera ubåtar. Den ubåt, UC3 Nautilus, som under fredagsförmiddagen sjönk i Öresund byggdes som ett hobbyprojekt av en grupp entusiaster med Peter Madsen i spetsen.

Journalisten Thomas Djursing, som skrivit en bok om Peter Madsen, har besökt båten UC3 Nautilus.

– Han är stolt över sitt arbete och vill visa upp det. Därför har många, många journalister följt med på hans ubåt, vissa har till och med dykt med honom, säger Thomas Djursing.

Det tog tre år att färdigställa ubåten som är 17,8 meter lång, väger 40 ton och kostade motsvarande 1,9 miljoner svenska kronor att bygga. Den sjösattes den 3 maj 2008, som en av världens största hemmabyggda ubåtar, i Köpenhamn.

LÄS MER: Kriminologen: Han har något att dölja

Prisad uppfinnare

2011 nominerades rymdfartsprogrammet Copenhagen Suborbitals till World Technology Award. Året därpå fick projektgruppen den danska tidningen Politikens pris ”Årets vision”.

Rymdprojektet har tilldelats ytterligare två priser och i oktober 2014 fick Peter Madsen utmärkelsen ”Aldrig som de andra” för sitt arbete.

LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsfallet i Danmark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet