Foto: TT/Tom Wall

Familjen om efterlyste frilansjournalisten: Det är med stor bestörtning vi har tagit emot beskedet

Uppdaterad
Publicerad

Den saknade svenska journalisten Kim Wall sågs senast på ubåten Nautilus – men ägaren menar att han släppte av henne redan under torsdagskvällen.

”Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen”, skriver hennes familj till SVT Nyheter.

Den svenska journalisten Kim Wall anmäldes saknad av sin partner natten till fredag. Hon ska ha befunnit sig på ubåten UC3 Nautilus tillsammans med båtens ägare Peter Madsen för att göra ett reportage. När ubåten inte kom tillbaka till hamnen anmälde kvinnans partner henne saknad.

Familjen skriver i en kommentar till SVT Nyheter att de tagit emot beskedet om att hon är saknad med stor bestörtning.

Mordet på Kim Wall

”Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen”, skriver kvinnans familj till SVT Nyheter.

Flera vänner har också efterlyst henne på sociala medier.

”Min önskan är att hitta dig oskadd, och det vet jag att vi kommer”, skriver en vän till henne på Facebook.

”Lyfta ett rum med ett lende”

– Hon var/är en person som kunde lyfta ett rum med bara ett leende, säger vännen Christopher Harress, som lärde känna svenskan när han flyttade till i New York 2012.

– Hon utstrålade lycka och kärlek med varje ord. Hon älskade människor så mycket, och de älskade henne ovillkorligt. Jag gjorde också det, säger Christopher Harress.

– Hon var/är en person som kunde lyfta ett rum med bara ett leende, säger vännen Christopher Harress. Foto: Privat

LÄS MER: Ubåtsägaren vill ”mycket gärna” berätta vad som hänt

Internationell frilansjournalist

Kim Wall är en frilansjournalist i 30-årsåldern som har haft flera internationella uppdrag och  rapporterat från stora delar av världen. Enligt familjen skriver hon ofta om sociala frågor, utrikespolitik, popkultur och jämställdhetsfrågor. Hon har bland annat skrivit för New York Times, Vice, the Guardian och Independent.

LÄS MER: Här bärgas den danska ubåten

Bilder när de lämnar hamnen

Enligt Peter Madsen åkte han och Kim Wall ut med båten, men han släppte senare av henne vid Refshaleøen i Köpenhamn klockan 22.30 under torsdagskvällen.

Danska medier har publicerat bilder på den svenska journalisten och Peter Madsen när de lämnar hamnen vid 19-tiden på torsdagen.

LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsfallet i Danmark

Bör ha fångats på övervakningskamera

Bo Petersen som äger en restaurang i Refshaleøen, där Kim Wall ska ha släppts av, menar att hon i så fall bör ha setts av en övervakningskamera i området.

– Det är lyckligtvis så att vi har videoövervakning på hela vårt område. Vi hoppas att det kan bidra till att lösa det här mysteriet, säger Bo Petersen till danska Ekstrabladet.

Petersen säger att han har sett filmen, men vill inte säga vad den visade.

TV: Försvunna ubåten återfunnen – sjönk under räddningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet