Ubåtsägaren Peter Madsen har häktats misstänkt för vållande till annans död, angående den svenska kvinnan. Foto: TT

Ubåtsägaren misstänks ha orsakat den svenska journalistens död

Uppdaterad
Publicerad

Den danska ubåtsägaren Peter Madsen har häktats misstänkt för att ha orsakat en kvinnas död på grund av oaktsamhet. Misstankarna om mord alternativt dråp kvarstår. Han nekar till anklagelserna.

Ubåtsägaren Peter Madsen häktas, misstänkt för att ha orsakat en svensk kvinnas död på grund av oaktsamhet. Förhandlingarna höllls i byretten (motsvarande tingsrätten) i Köpenhamn under lördagen.

Strax efter att förhandlingarna avslutats mötte Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark ett samlat pressuppbåd och svarade på frågan hur hon ser på att sin klient nu får sitta kvar i häktet.

– Det är en låg misstankegrad, det ska mycket mer till innan en eventuell fällande dom, om vi överhuvudtaget kommer så långt, sa Betina Hald Engmark till SVT Nyheters reporter Bernard Mikulic.

Advokaten kan inte uttala sig om försvar

På frågan vilken förklaring Peter Madsen själv angivit till de senaste dagarnas händelser sa hon:

– Jag kan inte uttala mig om det eftersom förhandlingarna skedde bakom stängda dörrar.

LÄS MER: Här bärgas den danska ubåten

Dagens förhandling startade med att åklagaren begärde stängda dörrar med hänvisning till att det kommit fram upplysningar i förhör som kunde kränka den svenska kvinnans anhöriga. Detta trots att Peter Madsens försvarsadvokat förklarat att klienten ville lämna sin förklaring och att han inte har något emot att göra det inför öppna dörrar.

Domaren Kari Sørensen gick dock på åklagarens linje och tog beslut om stängda dörrar under häktningsförhandlingen.

Befann sig ombord för att göra reportage

Den svenska 30-åriga journalisten befann sig ombord på ubåten för att göra ett reportage och sågs på båten i Köpenhamn vid 19.30-tiden i torsdags kväll. Ubåtsägaren Peter Madsen har sagt att hon gick i land senare under kvällen.

Den misstänkte mannen har tidigare meddelat via sin advokat att han ”mycket gärna” vill ge en förklaring till det inträffade.

LÄS MER: Ubåtens ägare misstänks för mord

Den danska ingenjören Peter Madsen har gjort sig känd för att bygga raketmotorer, utveckla raketbränsle och bygga ubåtar. Madsen är nu anhållen misstänkt för att ha dödat den svenska kvinnan. Han nekar och hävdar att han släppte i land henne vid klockan 22.30 på torsdagskvällen nära spetsen på Refshaleøen.

LÄS MER: Försvunna ubåten återfunnen – sjönk under räddningen

Ubåten sjönk på fredagsförmiddagen, men Madsen kunde räddas i land. Den svenska kvinnan har inte gått att nå och hon anmäldes försvunnen av anhöriga redan under natten till fredagen.

Stort pressuppbåd i byretten i Köpenhamn. Foto: SVT

Husrannsakan mot Madsens lokal

Redan under fredagenskvällen genomförde polis husrannsakan i en lokal i Köpenhamn där Peter Madsen har verkstad och kontor, skriver Expressen. Polisen ska ha befunnit sig i lokalen under lång tid och bar bland annat ut datorer.

Peter Madsen, född 1971, är en dansk ingenjör och uppfinnare. Han har gjort sig känd för att bygga raketmotorer, utveckla raketbränsle och bygga ubåtar.

Förutom att han är medlem i flera raketföreningar har Peter Madsen varit med och grundat projektgruppen Copenhagen Suborbitals som arbetar för att skicka människor ut i rymden. Under många år specialiserade han sig på att bygga olika typer av raketmotorer.

Madsen har många gånger prisats för sitt arbete. 2011 nominerades Copenhagen Suborbitals till World Technology Award. 2012 fick projektgruppen den danska tidningen Politikens pris ”Årets vision”. Ytterligare två priser har tilldelas rymdprojektet. I oktober 2014 fick Peter Madsen utmärkelsen ”Aldrig som de andra” för sitt arbete.

Den senaste och största ubåt som Madsen har byggt, UC3 Nautilus, är 17,8 meter lång och väger 40 ton – världens största hembyggda u-båt. Den kostade motsvarande 1,9 miljoner svenska kronor att bygga.

Källor: Dokumentären ”Amatures in Space”, Ingeniør med flera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet