Foto: TT/TV2 Lorry

Ubåtens ägare misstänks för mord på svensk journalist

Uppdaterad
Publicerad

Ubåtens ägare Peter Madsen misstänks nu för att ha dödat den svenska journalist som anmälts försvunnen. Det uppger danska polisen i ett pressmeddelande.

Kvinnan hade på lördagsförmiddagen ännu inte påträffats. Kvinnan som är journalist ska ha varit ombord på ubåten, som sjönk utanför Köpenhamn, tillsammans med ägaren för att göra ett reportage. Nu har ubåtsägaren anmälts misstänkt för mord alternativt dråp på den svenska kvinnan, skriver polisen.

Enligt polisen nekar ubåtsägaren Peter Madsen till anklagelsen. Han säger till polisen att han satte kvinnan i land på torsdagskvällen omkring klockan 22.30 i närheten av en restaurang vid Refshaleøen i Köpenhamn.

Mordet på Kim Wall

Polisen letar efter vittnen

Polisen efterlyser vittnen som har sett ubåten med de två personerna lämna hamnen vid 19-tiden samt personer som har sett ubåten vid Refshaleøen vid klockan 22.30 på torsdagen.

– Den person som anmäldes försvunnen tidigare i dag är inte återfunnen, säger Calle Persson informatör på polisen Region Syd.

Han vill inte vidare kommentera gripandet eftersom det är ett danskt polisiärt ärende.

Kvinnan som saknas är en svensk frilansjournalist i 30-årsåldern, som haft uppdrag för flera internationella tidningar. Hon beskrivs som 160 centimeter lång med rödbrunt hår och gröna ögon. Vid försvinnandet ska hon varit klädd i en orange blus med långa ärmar och en svartvit blommig kjol. Enligt polisen är kvinnan hemmahörande i Skåne.

LÄS MER: Försvunna ubåten återfunnen – sjönk under räddningen

Det polisen vet är att Peter Madsen och den svenska journalisten lämnade Refshalvön vid klockan 19 på torsdagen. Klockan 10.30 på fredagen sågs ubåten vid Drogden Fyr i Kögebukten. Peter Madsen larmade då om att ubåten var i nöd. Strax före klockan 11 sjönk ubåten plötsligt. Peter Madsen räddades av en privatperson i en båt.

Dykare har inte kunnat ta sig in i ubåten

Dykare har varit ned till ubåten som ligger på sju meters djup. Det har inte varit möjligt för dykarna att ta sig in i ubåten. Polisen uppger att man räknar med att ta sig in i ubåten under lördagen.

Polisen uppger att Peter Madsen ska ställas inför grundlovsförhör, jämförbart med häktning, på lördagen.

TV: Här sjösätter uppfinnaren den hemmabyggda ubåten

Fakta: Peter Madsen

Peter Madsen, född 1971, är en dansk ingenjör och uppfinnare. Han har gjort sig känd för att bygga raketmotorer, utveckla raketbränsle och bygga ubåtar.

Förutom att han är medlem i flera raketföreningar har Peter Madsen varit med och grundat projektgruppen Copenhagen Suborbitals som arbetar för att skicka människor ut i rymden. Under många år specialiserade han sig på att bygga olika typer av raketmotorer.

Madsen har många gånger prisats för sitt arbete. 2011 nominerades Copenhagen Suborbitals till World Technology Award. 2012 fick projektgruppen den danska tidningen Politikens pris ”Årets vision”. Ytterligare två priser har tilldelas rymdprojektet. I oktober 2014 fick Peter Madsen utmärkelsen ”Aldrig som de andra” för sitt arbete.

Den senaste och största ubåt som Madsen har byggt, UC3 Nautilus, är 17,8 meter lång och väger 40 ton – världens största hembyggda u-båt. Den kostade motsvarande 1,9 miljoner svenska kronor att bygga.

Källor: Dokumentären ”Amatures in Space”, Ingeniør med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet