Foto: TV2 Lorry/ArkivVisa alla (3)
Visa alla (3)

Försvunna ubåten återfunnen – sjönk under räddningen

Uppdaterad
Publicerad

Den kända danska uppfinnaren Peter Madsen anmäldes saknad under torsdagen när han färdades i en ubåt utanför Köpenhamn. Ett stort sökpådrag inleddes och ubåten kunde senare ubåten lokaliseras i Køge, fyra mil söder om Köpenhamn. Enligt det danska försvaret sjönk ubåten i samband med räddningen.

– Peter Madsen har kommit i land välbehållen, men hans ubåt sjönk strax efter att han blivit räddad, säger Anders Damgaard, presskontakt vid det danska försvaret till SVT Nyheter Skåne.

Madsen ska ha uppgett att han var ensam ombord när ubåten fick tekniska problem. Enligt tidiga uppgifter ska en svensk journalist ha varit med under färden, men personen ska enligt Madsen ha lämnat fartyget redan under torsdagskvällen.

– Det han har uppgett är att han var ensam ombord. Om det har funnits en journalist ombord så ska han eller hon ha lämnat båten i går kväll, säger Anders Damgaard.

Enligt uppgifter till SVT ska Peter Madsen ha fått frågor från polisen om den journalist som ska ha befunnit sig ombord, men polisen i Köpenhamn är förtegen.

– Vi försöker ta reda på vad det är som har hänt, säger Mads Jensen, kommunikationschef vid polisen i Köpenhamn till SVT.

Stor sökinsats

Det är ubåtens ägare, uppfinnaren Peter Madsen, som seglade med ubåten UC3 Nautilus under gårdagen. Madsen har själv designat och byggt ubåten, som sjösattes 2008.

TV: Se när Peter Madsens ubåt sjösätts

Båten anmäldes saknad när den inte återvände till kajplatsen i Köpenhamn på torsdagskvällen. Larmet kom till danska myndigheter vid 02:30. En stor sökningsinsats drogs igång där både försvaret och polisen sökte efter den försvunna ubåten.

Hade tekniska problem

Danska kustbevakningen, polisen och försvaret drog igång en stor sökinsats under natten och på förmiddagen lokaliserades ubåten i Køge, cirka fyra mil söder om Köpenhamn.

– Vi har haft radiokontakt och alla mår bra, sa Christer Haven, presskontakt hos Værnsfælles Forsvarskommando till Danmarks Radio.

Hemmabyggd ubåt

Ubåten ägs av den kända danska uppfinnaren Peter Madsen som själv byggt den nu återfunna ubåten. Enligt Tv2 Lorry byggdes ubåten UC3 Nautilus som ett hobbyprojekt av ett gäng ubåtsentusiaster med uppfinnaren Peter Madsen i spetsen. Ubåten beskrivs vara världens största hemmabyggda ubåt och ska klara att gå ner till cirka 470 meters djup.

Under insatsen erbjöd Kustbevakningen sig att bistå med ett spaningsplan i sökandet efter ubåten.

– Från luften kan man söka av stora havsområden. Våra radarsystem och kameror gör att vi kan upptäcka små föremål på stora avstånd, sa Mattias Lindholm, presstalesperson vid Kustbevakningen till SVT Nyheter Skåne när sökpådraget fortfarande pågick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet