Tekniker undersöker ubåten Nautilus som bärgades under lördagen. Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Ubåten uppe på land – undersöks av polisens tekniker

Uppdaterad
Publicerad

Ubåten Nautilus som sjönk i fredags morse har hissats upp ur vattnet i Nordhavnen i Köpenhamn.
Nu ska den tömmas på vatten – och sökas igenom av polisen.
– De har undersökt tornet på båten, men de verkar även försöka öppna något i fören, säger Johan Nilsson, TT:s fotograf på plats.

Ubåten Nautilus, som sjönk vid 11-tiden på fredagen, hissades under natten mot söndag upp ur vattnet i Nordhavnen i Köpenhamn där den ska tömmas på vatten för att kunna öppnas.

Ubåten bärgades under lördagen och bärgningsfartyget har legat med ubåten förankrad vid sidan under kvällen. Efter midnatt lyftes den upp på kajen i hamnen i Köpenhamn.

”Skynda sig”

Dykare har inte kunnat gå in i ubåten medan den låg i vattnet. Ubåten ska köras i väg till en mer skyddad plats där den ska undersökas av polisens kriminaltekniker, har polisen tidigare skrivit i ett pressmeddelande. Det ska ske under natten och under söndagen.

– Om ubåtens inre är intakt kommer det sannolikt att finnas spår efter ett eventuellt brott. Om den först måste tömmas på saltvatten måste de skynda sig innan vattnet förstör biologiska spår, säger Kurt Kragh, tidigare mordutredare vid danska polisen, till Ekstrabladet.

U-båten bogserades in i Nordhavnen i Köpenhamn under lördagskvällen. Foto: TT

Arbetet pågår under natten

När det är tekniskt möjligt kommer ubåten därefter transporteras till en låst hall där en brottsplatsundersökning ska genomföras.

Det har hittills inte varit möjligt att se vad som finns inne i ubåten, enligt Köpenhamnspolisen.

Bogseringen av ubåten och den efterföljande brottsplatsundersökningen förväntas genomföras under natten och pågå till söndagen.

Anmäldes saknad

Natten till fredagen anmäldes en svensk journalist saknad efter att hon befunnit sig på ubåten Nautilus tillsammans med båtens ägare Peter Madsen. Senare under förmiddagen förliste ubåten och Madsen kunde räddas av en privatperson.

Ägaren Peter Madsen anhölls senare, misstänks för mord på en svensk journalist.

Enligt Peter Madsen lämnade han av den svenska journalisten i Köpenhamn under torsdagskvällen klockan 22.30 och han nekar till anklagelserna om mord alternativt dråp på kvinnan.

Bärgningsarbetet pågår utanför Köpenhamn. Foto: Johan Nilsson/TT

Ubåten ska undersökas av kriminaltekniker

På lördag klockan 10 påbörjade den danska polisen bärgning av den 30 ton tunga ubåten som ska föras in till Köpenhamns hamn. Där den ska undersökas av kriminaltekniker, uppger Jens Møller Jensen vid Köpenhamnspolisen för TT.

En reporter från Dansk radio befinner sig i en båt i närheten av bärgningsarbetet och beskriver hur dykare går upp och ner i vattnet.

LÄS MER: Detta har hänt – ubåtsägare misstänkt för mord på svensk journalist

Ubåten, UC3 Nautilus, är nästan 18 meter lång och tre meter hög och låg på sju meters djup. Redan under fredagen var dykare nere vid ubåten men ska då inte ha kunnat ta sig in i båten.

Peter Madsen som misstänks för mord alternativt dråp på den svenska journalisten nekar till anklagelserna.

Dansk polis skriver på Twitter att de påbörjade bärgningen av ubåten klockan 10 under lördagen. Foto: Skärmdump Twitter

LÄS MER: Ubåtsägaren vill ”mycket gärna” berätta vad som hänt

Den privata ubåten UC3 Nautilus byggdes som ett hobbyprojekt av en grupp entusiaster med Peter Madsen i spetsen. Det tog tre år att färdigställa ubåten.

Den 3 maj 2008 sjösattes den, en av världens största hemmabyggda ubåtar, i Köpenhamn.

Nautilus är nästan 18 meter lång och väger över 30 ton. I teorin kan ubåten hålla för vattentrycket ända ned på 470 meters djup.

Källa: www.uc3nautilus.dk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet